Starta paniken!

2 dagar till flytten

HJÄLP! USCH! FY!
Jag hatar verkligen det här med att flytta. Får lätt panik av detta. Om mindre än 48 timmar går flyttlasset och det är ännu alldeles för mycket som inte är packat. Det är allt de där småplocket kvar. Ni vet, lampor, ljus, dukar, gardiner, det sista porslinet och så vidare.

Som om det inte vore nog är dessutom hissen trasig här just nu. Vore ju kul om den fortsatte vara det på onsdag också. Not.

Alla inlägg om denna flytt.

Mot nytt hem, del X: Det närmar sig med stormsteg

5 dagar till flytten

Massor med kartongerNu är det inte många dagar kvar tills flyttlasset lämnar vår nuvarande lägenhet. Vi har sedan en vecka tillgång till den nya lägenheten och vi har börjat förbereda lite där inför inflyttningen. Själva tillträdet gick smärtfritt och vi hade dessutom sådan tur att banken sänkte sina boräntor 2 dagar innan vi band våra bolån. Ibland ska man ju ha lite tur…

I den gamla lägenheten börjar mycket vara packat nu, i stort sett hela köket är i kartonger och stora delar av resten av huset också. I helgen ska vi iväg på en kurs så slutpackningen får ske på måndag. På onsdag klockan 08.00 går flyttlasset och på fredag morgon lämnar vi ifrån oss nycklarna till den gamla lägenheten och får betalt.Det är lite konstigt det där med packning. Det tar ju för det första mycket längre tid än vad man kan tro, och det är ju inte det som är i skåp som är det jobbiga att packa utan allt detta ”småkrafs” man har på hyllor, skrivbord, tv-bänk och så vidare, och så vidare.

Jag längtar verkligen efter att flytta, det ska bli riktigt riktigt nice faktiskt. Jag tror att vi verkligen kommer både i vår nya lägenhet och i vårt nya bostadsområde.

Alla inläggen om denna flytt

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Mot nytt hem, del IX: Dags för tillträde

13 dagar till till flytten

I morgon är det den stora dagen D! I morgon ska vi åka till mäklaren för att göra klart affären på vår nya lägenhet. Det är alltså dags för tillträde och för att få nycklarna till vårt nya hem. Ännu så länge är det knappt två veckor kvar tills flyttlasset går, men det är en del som ska göras klart innan och det känns skönt att få tillgång till lägenheten.

Det närmar sig med stormsteg nu! I helgen får vi hjälp av min mamma att packa kök och sån’t och tidigare i veckan så fick vi hjälp av D’s pappa med att köra bort skräp samt forsla bort några kartonger till ett Shurgard-förråd vi just nu hyr. Förra lördagen tillbringade jag i förrådet med att rensa och förbereda. Idag har vi cirka 9 m2 förråd och vid nya lägenheten ungefär 2,5 m2. Egentligen borde det inte vara ett problem eftersom de flesta av oss ändå har mest skit i våra förråd…

Alla inlägg om denna flytt.

Andra bloggar om: , , , , ,

Mot nytt hem, del VIII: Jakten på en spis

Kök med spishäll34 dagar till flytten

Det är trevligt med ett nytt, modernt och snyggt kök när man flyttar till en ny lägenhet. Problemet är bara att det pågående modet är allt annat än fullt tillgägnligt.

I vår nya lägenhet finns en inbyggd spishäll. Det är mycket snyggt och säkert också funktionellt. Problemet är bara att den har touchkontroller, vilket i ett hem med gravt synskadade personer är ett elände.

Lite research på nätet visar att det är i princip är omöjligt att finna spisar utan touch-paneler, i alal fall om man vill ha en induktionshäll och det känns ju som att om den ska bytas så är det det man vill ha. Husqwarna har haft en modell, QHC6600, som hade varit perfekt. Induktion och fysiska smarta vred. Behöver jag säga att den har utgått ur sortimentet? Varken Husqwarna, Electrolux, Whirlpool eller något annat märke jag lyckats hitta tillhandahåller spisar utan touch. Seriöst, hur svårt ska det vara? Vill verkligen alla människor ha touchkontroller för allting?

Det är nu således bara att hoppas att det på något vettigt sätt går att märka upp kontrollerna så att de går att använda.

Andra bloggar om: , , , , ,

Mot nytt hem, del VII: Köpt var det här!

37 dagar till flytten

Det gick vägen! I morse lämnade vi vårt bud och vid halv fem-tiden idag skrev vi kontrakt på vårt nya hem! I mitten av september kommer jag inte längre bo i Stockholms stad, det känns lite konstigt faktiskt. Efter tio år i Stockholm stad flyttar jag utanför stadsgränsen och blir i stället Haningebo. Kul, läskigt och spännade!

Nu återstår allt praktiskt, allt som ska sägas upp, ändras, fixas och donas.

Alla inlägg om denna flytt.

 

Mot nytt hem, del VI: Tittat på lägenhet

Idag har jag varit och tittat på det som skulle kunna bli vårt framtida hem. Lägenheter ligger i ett område där vi tidigare tittat på en större lägenhet som hann försvinna innan vi var i ett sånt läge att vi kan köpa. Den här nya lägenheten passar våra behov perfekt, ligger bra till i området och dessutom står den idag tom vilket gör att vi kan få ett tillträde som passar oss. Det är både för- och nackdelar med att se en lägenhet omöblerad. Oavsett blev jag väldigt förtjust i den och jag tror att vi skulle trivas både i lägenheten och området.

I morgon bitti ska vi lägga ett bud, så får vi sen se om den andra budgivaren som är med vill bjuda över. Man kan ju hoppas att det inte blir så. Går det som vi vill så kan vi snart börja räkna ner antalet dagar till flytt – om drygt en månad.

Andra inlägg om denna flytt.

Andra bloggar om: , , ,

Mot nytt hem, del V: Sålt var det här!

Nu har precis de nya ägarna till vår lägenhet gått härifrån och kontraktet är äntligen påskrivet. Det har varit en lång resa som nu äntligen börjar närma sig sitt slut.

Jag har tidigare berättat om vårt Moment 22, nämligen det faktum att vi måste sälja vår befintliga lägenhet innan vi får köpa en ny. På vägen har det dessutom rests nya problem då vi inte fått lånelöfte på så mycket som vi först trodde. Det märks att låneläget för bolån har förändrats senaste åren. När jag köpte den här lägenheten 2009 så lånade jag 95% av beloppet av SBAB. Idag får man låna max 85%, resen måte läggas i kontantinsats. Detta är inte ett problem då vi gör en vinst efter försäljningen. Det intressanta är att jag då, med sämre inkomst än idag, fick låna mer pengar än vad jag och min sambo får låna med två inkomster idag.

Trenden är tydlig hos flera långivare vi talat med. Hos både Nordea och Swedbank fick vi inte låna en enda krona till boende, hos Handelsbanken fick vi samma lönelöfte som hos SBAB, men med förutsättning att vi skulle bli helkunder där, vilket vi inte är intresserade av. Som jag förstår det är detta en följd av politiska beslut, att det ska vara svårare att låna pengar. Detta samtidigt som hyresrätterna blir färre och färre och det till och med är bostadsbrist i min gamla hemstad. Samtidigt ökar bostadspriserna ständigt. Frågan är var politikerna har tänkt sig att folket ska bo. Visserligen var det väl Reinfeldt som sa att vi måste räkna med att bo fler och trängre i framtiden. Han kan ju i så fall vara den som börjar och statuerar ett gott exempel.

Nu är vi således ute på jakt efter ett nytt boende. Det finns just nu några alternativ, problemet är nu bara att vi måste ha något ställe där vi får flytta in innan den 17 september. Då har nämligen den nya ägaren fått tillträde till vår lägenhet. Situationen är således rätt så stressande just nu.

Alla inlägg om den här flytten.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Mot nytt hem, del IV: Extra visning

Idag är det dags för en extra visning av lägenheten. Eftersom vi inte har något bättre ställe att ta vägen till har vi helt enkelt landat på en gräsmatta nära hemmet. Det är ju tur att det är vackert väder.

Ikväll ska vi för andra gången åka och titta på en lägenhet vi vill ha. Problemet är ju bara att vi först måste sälja denna.

Förhoppningsvis vill någon av de som tittar idag ha lägenheten lite snabbt så vi kan hänga med och buds på den andra. Men just nu sitter vi i alla fall här i gröngräset med våra katter och hundar.

20120716-143544.jpg

20120716-143535.jpg

20120716-143600.jpg

Mot nytt hem, del III: Lägenheten på Hemnet

Bild på balkongen. Mäklarens bild.

Nu är vår lägenhet officiellt till salu i forma v att annonsen är ute hos mäklaren och på Hemnet.

Nästa helg blir det visningar. Först då vet vi hur det går och om vi på allvar ska börja leta en ny bostad nu eller om vi ska vänta till hösten. Vi har några objekt som skulle kunna vara intressanta, bara vi får en chans att köpa något av dem.

Det känns fortfarande lite läskigt att sälja innan man vet vart man ska ta vägen sen. Men det finns ju trots allt rätt gott om lägenheter så just det kommer nog lösa sig, skulle jag tro. :)

Mot nytt hem, del II: Fotografering

De traditionsenliga ljusen…

I helgen har vi verkligen slitit som djur! Lägenheten ska fotograferas för att så småningom hamna på Hemnet. Vi har haft väldigt mycket saker framme, ja ni vet som det lätt blir när man boat in sig i ett hem. Dessutom har vi inga jättebra utrymmen för förvaring vilket gjort att rätt mycket saker stått framme.

När man fotograferar såna där bilder så ska ju allt personligt bort. Det har vi jobbat med i helgen för att åstadkomma och jag tycker att vi lyckats väldigt bra. Nu finns inte så mycket saker här (en del saker plockades undan bara tillfälligt för fotandet och annat är borta mer permanent)

… och fruktskålen.

De kom tre personer hit idag, vår mäklare, en ny mäklare på hennes jobb och en fotograf. Före besöket hade vi fått diverse tips och råd inför fotograferingen, allt från att ta bort toaborsten till att ”piffa upp” med ljus, frukt och så vidare.

Just levande ljus och fruktskålar är nån sorts tradition på alla lägenhetsbilder och här är inget undantag.

Idag när de kom så var jag själv hemma med två katter och en hund. Katterna fick tillfälligt flytta in i en transportbur och sedermera in i badrummet när det var färdigfotograferat. Skippen flyttades runt i lägenheten under fotograferingen. Det ska bli spännande att se bilderna när de är färdigredigerade. Redan när man såg dem oredigerade i kameran var det så man funderade över om det verkligen var i den här lägenheten som det tagits bilder. Nu har vi några veckors respit, det är ju midsommar i helgen och först i slutet av veckan därpå ska lägenheten ut på Hemnet. Visningarna är sedan planerade längre fram i juli. Tills dess ska vi ha lyckats komma på nya gömställen för saker, de saker som vi den här gängen gömde i klädkammaren måste vi komma på ett nytt kreativt ställe att göra av. Kanske får vi trots allt hyra ett Shurgard-förråd eller så.

Nu är i alla fall bollen i rullning, lägenheten är plåtad, visningar bokade och förmedlingsavtalet är påritat. Perfekt!

Andra bloggar om: , , , , , , ,