Ett liv utan laptop – ett år senare

Ipad pro med magic keyboard

För ungefär ett år sedan så släpptes Magic Keyboard till Apples Ipad Pro. Redan vid lanseringen började jag fundera på om det här inte skulle vara en bra ersättning för en laptop. Redan när Ipad Pro släpptes från början så var jag sugen på att köra det som den enda bärbara lösningen – men då var alternativen när det gällde tangentbord inte så bra och framförallt och viktigast så fanns det intee stöd för muspekare på Ipad då. 

Och det är just stödet för styrplatta och muspekare i kombination med förstoring som gjorde att jag i juli förra året påbörjade ett försök att ha Ipad som den enda bärbara lösningen. Min Macbook Pro hamnade på hyllan och Ipaden blev det enda jag tog med mig. 

Ett år har gått och det är bara att konstatera att det blev en väldigt bra lösning. Efter ungefär två månader så insåg jag att min Macbook Pro fortfarande låg oanvänd så jag gjorde en ominstallation av den och sålde den därefter. Jag använder nu min Ipad Pro med Magic keyboard till i princip allt vanligt datorarbete. Jag skriver artiklar, klipper film, surfar och hanterar min mejl. Ja faktum är att jag brukar komma på mig själv med att oftare svara på jobbmejlen från Ipaden än från min windows-dator på jobbet. 

I början fanns en del buggar kring förstoringen och hanteringen av styrplatta. Till exempel så slutade funktionen att kunna skrolla på webbsidor att fungera i bland i inzoomat läge. Efter att ha gjort en skärmfilm och skickat till Apples tillgänglighetsteam så löstes buggen sedan efter några uppdateringar av Ipad OS. En stor fördel med den här lösningen är också det inbyggda LTE-stödet. Var jag än befinner mig är det bara att dra fram Ipaden ur ryggsäcken och kommunicera. Det är onekligen otroligt smidigt. 

Den enda nackdelen jag kan se är väl att man blir bortskämd med att ha både pekskärm och styrplatta. Det har hänt mer än en gång att jag försökt trycka på skärmen på mina datorer utan att något händer.

Dela i Sociala medier