Uppdatering gör pumpen smartare

Insulinpump med ControlIQ

I februari fick jag min nya insulinpump Tandem T:slim x2. Då hade den programvaran för BasalIQ som gjorde att pumpen stoppade tillförseln av basinsulin när den uppfattar att risken finns att man ska bli låg. Det visade sig vara ett tämligen trubbigt verktyg som jag inte alls varit nöjd med. Jag har därför otåligt väntat på uppdateringen till ControlIQ som gör pumpen betydligt smartare. Denna uppdatering har fördröjts gång på gång. Man har skyllt på Coronaviruset att upphandlingen dröjt i Region Stockholm men i början på juli var det äntligen dags för mig att få uppdateringen. 

ControlIQ har en annan algoritm och tillsammans med blodsockerdata från DexCom G6 som jag bär på armen kan pumpen fatta beslut om hur basaldosen av insulin ska fördelas. Den kan både sänka, öka och stänga av doseringen allt efter vilka värden jag har för tillfället. Om värdet blir allt för högt kan pumpen även ge en bolusdos insulin. 

Efter några veckor med denna uppdatering är jag generellt sätt väldigt nöjd. Min totala insulinmängd har visserligen ökat men å andra sidan har jag legat betydligt bättre i mitt blodsocker. Man bör ligga över 70% i målområdet (3,9-10,0 mmol/l) och det har jag gjort i stort sätt alla dagar efter jag fått ControlIQ. Innan låg jag på ett medel på ungefär 60%. Jag tycker också att inbromsningen av insulinet när jag är på väg att bli låg fungerar mycket bättre. Från att tidigare bara kunnat så av tillförseln helt börjar den nu att promsa in mängden insulin mycket tidigare och stänger av helt om jag fortsätter att sjunka. Det har gjort att jag fått akut lågt värde betydligt färre gånger vilket är bra framförallt för nattsömnen.

Det finns fortfarande utrymme för förbättringar, och mycket hänger ju på att man själv har koll på sina kvoter för hur mycket insulin som behövs för mängden kolhydrater man använder och hur mycket en enhet insulin sänker blodsockret. Jag är helt klart nöjd så här långt och hoppas på att det ska göra mina långtidsvärden bättre – eftersom det också minskar risken för komplikationer i framtiden. 

Dela i Sociala medier