Mot nytt hem, del V: Sålt var det här!

Nu har precis de nya ägarna till vår lägenhet gått härifrån och kontraktet är äntligen påskrivet. Det har varit en lång resa som nu äntligen börjar närma sig sitt slut.

Jag har tidigare berättat om vårt Moment 22, nämligen det faktum att vi måste sälja vår befintliga lägenhet innan vi får köpa en ny. På vägen har det dessutom rests nya problem då vi inte fått lånelöfte på så mycket som vi först trodde. Det märks att låneläget för bolån har förändrats senaste åren. När jag köpte den här lägenheten 2009 så lånade jag 95% av beloppet av SBAB. Idag får man låna max 85%, resen måte läggas i kontantinsats. Detta är inte ett problem då vi gör en vinst efter försäljningen. Det intressanta är att jag då, med sämre inkomst än idag, fick låna mer pengar än vad jag och min sambo får låna med två inkomster idag.

Trenden är tydlig hos flera långivare vi talat med. Hos både Nordea och Swedbank fick vi inte låna en enda krona till boende, hos Handelsbanken fick vi samma lönelöfte som hos SBAB, men med förutsättning att vi skulle bli helkunder där, vilket vi inte är intresserade av. Som jag förstår det är detta en följd av politiska beslut, att det ska vara svårare att låna pengar. Detta samtidigt som hyresrätterna blir färre och färre och det till och med är bostadsbrist i min gamla hemstad. Samtidigt ökar bostadspriserna ständigt. Frågan är var politikerna har tänkt sig att folket ska bo. Visserligen var det väl Reinfeldt som sa att vi måste räkna med att bo fler och trängre i framtiden. Han kan ju i så fall vara den som börjar och statuerar ett gott exempel.

Nu är vi således ute på jakt efter ett nytt boende. Det finns just nu några alternativ, problemet är nu bara att vi måste ha något ställe där vi får flytta in innan den 17 september. Då har nämligen den nya ägaren fått tillträde till vår lägenhet. Situationen är således rätt så stressande just nu.

Alla inlägg om den här flytten.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier