Dags för ny insulinpump

I september 2017 fick jag min första insulinpump, den slanglösa Omnipod som jag använt sedan dess. Jag har varit nöjd med Omnipod på det stora hela och det har fungerat bra med pump. Jag kunde sänka mina insulindoser en del när jag bytte till pump mot när jag hade pennor vilket så klart varit positivt.

Däremot har det väl inte riktigt alltid fungerat så bra. Omnipod rymmer 200E (enheter) insulin och kan sitta på kroppen i maximalt 72 timmar. Jag ligger fortfarande på lite för höga dygnsdoser av insulin vilket gjort att jag behövt byta omnipod oftare än vad jag egentligen skulle vilja. Det har också begränsat mig i att jag inte kunnat använda pumpens funktioner fullt ut. Som till exempel att tillfälligt ge en högre basaldos och så vidare. Jag har så klat använt de funktionerna, men inte i den utsträckning jag skulle velat göra.

Det senaste månaderna har jag dessutom haft mycket problem med Omnipod, poddar som läckt och lossnat, ocklusioner (alltså när det blir stopp i de interna slangarna), handenheter som oförklarligt slutat fungera och så vidare. Jag upptäckte Tandem T:slim x2 för något år sedan och har sneglat på den pumpen av och till sedan dess. T:slim har en hel del fördelar över Omnipod. Den rymmer till exempel 100 E mer vilket jag såg som en stor fördel. Den har också en funktion som kallas Basal IQ som gör att pumpen i kombination med den kontinuerliga glukosmätaren Dexcom G6 kan stoppa basaldosen om den tror att jag håller på att få lågt blodsocker. På det viset kan man i alla fall i vissa fall undvika en känning.

Med den nya funktionen ControlIQ, som ännu inte är tillgänglig för oss som bor i Region Stockholm, så kan pumpen både gasa och bromsa basalinsulin och även ge en korrektionsdos vid behov. Allt för att hjälpa till att man ska hålla sig inom målområdet.

Nackdelar då, ja den stora och uppenbara nackdelen är att det här är en slangpump. Ett infusionsset sitter på kroppen och är ansluten till pumpen via en 60 cm lång och smal plastslang. Det här är ju inget jätteproblem så länge man har kläder på sig, men jag oroade mig en del för hur det skulle bli att sova med den, skulle jag trassla in mig och lyckas slita bort infusionssettet från kroppen?

Efter en diskussion med mina diabetessköterska så kom vi fram till att jag skulel gå över till Tandem T:slim och nu i veckan så åkte jag till Södersjukhuset för att träffa min sköterska och en representant från Rubin Medical för att få hjälp att komma igång. Timingen var väl inte perfekt, jag hade tid klockan 8 på morgonen och vid 10:30 skulle jag sitta på ett tåg till Falun dit jag skulle på tjänsteresa. Inte några jättestora marginaler alltså.

Men det gick bra! Det var lätt att komma igång och det har fungerat bra sedan de första dagarna. Med undantag för att jag misslyckades med att sätta ett infusionsset. Resultatet blev läckande insulin och 24,5 i blodsocker. Mindre kul. Men det är av misstagen man lär och förhoppningsvis ska det fungera bättre framöver.

Det här med att sova med pumpen då? Ja, det har faktiskt gått över förväntan. Jag lägger den helt enkelt lös i sängen på den sidan som jag oftast brukar sova på och så får den hänga med och det har gått bra. Det gäller bara att komma ihåg att man måste ta med den om man går upp på natten. Fördelen med det är ju att jag å andra sidan aldrig kan glömma den hemma.

Hittills ångrar jag alltså inte mitt byte av pump, tvärtom.

Andra bloggar om: , , , ,

Dela i Sociala medier