En första vårpromenad

Skippen i TallkrogenIdag har vi genomfört årets första riktiga vårpromenad. 13,6° i skuggan var det när jag och Skippen gav oss iväg över Gubbängsfältet och bort mot Skogskyrkogåredn via Tallkrogen. VI gick över tunnelbanebron över Nynäsvägen och vidare bort till Skogskyrkogårdens tunnelbanestation. En väg jag tänkt att använda som långpromenadsväg till jobbet. Nu hittar jag den vägen så nu ökar chanserna för att använda den radikalt.

Vi tog tunnelbanan tillbaka hem och avslutade med en promenad genom skogen och hem. Väl hemma blev det ett stort glas vatten till både hund och husse.

Det var en riktigt härlig promenad. Många var ute och rörde på sig idag både till fots, på cykel och på rollerblades. Nu ligger Skippen och slöar på balkongen och ajg ska ta och ladda disk- och tvättmaskinerna och sedan blir det nog en kopp kaffe tror jag bestämt. Kanske ute på balkongen och njuta av det vackra vädret.

För övrigt fick vi åka med Poddradiovagnen hem idag. Det är en tunneltågsvagn utrustad med möjlighet att lyssna på utvalda program från Sveriges Radio. Ett udda men coolt sätt att sprida sitt reklambudskap på.

(Bilderna är tagna med iPhonen så kvaliteten är därefter.)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

En timme i mörker

Levande ljus under Earth HourI går passerade Earth Hour Sverige och i en timme slocknade DN-skrapan, Kaknästornet, Globen – och ljusen i min lägenhet.

Tända värmeljus och en öl och Nanna som sällskap, så förflöt Earth Hour hemma hos mig igår. Det blev inte så mörkt hos grannarna tyvärr men på några håll i alla fall.

Det häftigaste statementet tycker jag ändå att MTG Radio gjorde när alla deras kanaler, Rix FM, Lugna Favoriter, Star FM, NRJ och  Bandit tystnade en timme.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Hela världen släcker – men inte Stockholm

Earth Hour

I kväll mellan 20.30-21.30 inträffar Earth Hour i Sverige. I 2 100 städer världen över släcks ljusen i en timme för att manifestera för miljön och skicka signaler till politikerna inför klimatmötet i Köpenhamn senare i år. Det är är WWF, Världsnaturfonden, som står bakom manifestationen där 165 svenska kommuner deltar. Men Sveriges huvudstad har valt att ställa sig utanför. Ja, det är inte helt sant, Sofia Kyrka, Kaknästornet, Slottet och diverse andra byggnader i vår skyline deltar, men det är till följd av privata initiativ från privatpersoner och organisationer. Stockholm stad medverkar inte och stadshuset kommer att lysa upp natthimlen.

– Vi tycker att det är att göra miljöfrågan en otjänst att göra den till en symbolfråga om att släcka lamporna en timme. Miljöarbete måste man jobba med hela tiden, säger miljöborgarråd Ulla Hamilton till Aftonbladet.

Svagt av Stockholm stad tycker jag! Jag håller med oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida (mp) som säger att vi måste arbeta med att skapa opinion kring klimatfrågorna.

Jag är ingen överdriven miljökämpe men en sån här manifestation tycker jag är väl värd att stödja. Det borde även de borgliga politikerna i stadshuset tycka.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Next stop, Skanstull!

Stockholms Tunnelbana, Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia

Sedan i somras har man i Stockholms tunnelbanesystem infört engelska promptar på utvalda stationer i de pratorer som förser resenärerna med information ombord på tågen. Meddelandena är numera av typen ”Nästa Skanstull, next stop Skanstull” – först med en kvinnlig röst och därefter en manlig.

Hela upplägget framstår som aningens löjligt. För det första krävs det ju ingen högre intelligens för utlänska besökare att förstå att ”nästa” före stationsnamnet betyder Next stop. För det andra har man ju inte gjort det man borde gjort, nämligen översätta bytesinformationen. Detta har enbart gjorts vid Gullmarsplan men varken vid exempelvis Slussen eller T-centralen. Man har heller inte brytt sig om att översätta säkerhetsinformation av typen ”Se upp för avståndet”.

Om man nu ska ha promptar på engelska ska de ju vara relevanta. Exempelvis borde man vid T-Centralen säga något i stil med ”Next stop Stockholm Central station, change here for intercity trains, busses and the Arlanda Express trains” eller något liknande. Inte som nu bara ”Next stop, T-Centralen!”.

Gör man som man gjort nu kan man lika gärna ge katten i det, det ger liksom inget för våra besökande turister och blir bara ett irritationsmoment. Det är nog prat som det är utan att man behöver utöka det mer med onödiga promptar. Relevans is the key i det här fallet. Något som SL borde tänka på.

Andra bloggar om: , , , ,

Indian Garden kastar ut sina gäster

Man tror inte riktigt sina öron i bland. I lördagskväll ringde min mor och berättade att hon och henns kollegor hade blivit utkastade från krogen.

Morsan, med tillbehör, har befunnit sig i huvudstaden på fackliga uppdrag i helgen och efter en dag med möten tyckte de att det var dags för lite middag. Eftersom de skulle tillbringa natten på Långholmen så bokade de bord på restaurangen Indian Garden på Heleneborgsgatan på Södermalm. De hade bokat borde till 19.00.

Väl där beställde de förrätt och varmrätt och lät sig väl smaka. Efter en god middag bad de om efterrättsmenyerna av den mycket trevliga servitören. Vid detta laget var klockan 20.20. Sällskapet hade nästan bestämt sig för vad de ville ha för desert och gjorde sig redo att kalla på servitören när restaurangens ägare dök upp vid bordet.

Han meddelade bryskt att det minsann inte kunde bli tal om någon efterrätt. Om tio minuter kom nästa sällskap och dem skulle omdelbart packa sig iväg.

Jag har varit ute i Stockholms krogvärld ganska många gånger och på en mängd olika restauranger. Jag har aldrig hört talas om ett liknande beteende. Det är oförskämt och skandalöst och hade det drabbat mig är det ytterst tveksamt om jag hade accepterat att betala notan. Jag tycker ju att om man bokat ett bord så får resturangen räkna med att det bordet kan bli upptaget ett par timmar. Framförallt när det handlar om ett sällskap som detta som ändå ätit för närmare 1.600 kronor – utan dryck.

Det blev således ett ganska snöpligt slut på kvällen för sällskapet. Betyget kan bara bli minus efter ett sådant beteende. Som krogägare måste det där vara ett väldigt kortsiktigt beteende. Man kommer ju aldrig få återkommande stamgäster på detta viset. Snarare bör ju informationen spridas: Indian Garden kastar ut sina gäster innan de ätit färdigt.

Andra bloggar om: , , ,