Första intrycket av OnePlus 3

IMG_0905

Nu har jag snart kört min nya telefon, en OnePlus 3 i två veckor. Kanske är det lite tidigt för en fullständig recension men tillräckligt länge för att ändå kunna ge några första intryck och synpunkter.

Den största anledningen till att jag bytte bort min Samsung Galaxy S7 Edge var att jag ville ha en telefon med dubbla sim-kort så jag slipper att ha två telefoner med mig på dagarna. Den funktionaliteten har jag inte fullt ut testat ännu eftersom jag fortfarande har semester och mitt jobbnummer är hänvisat till telefonsvararen. Men det förefaller fungera väldigt bra det lilla jag testat. Det går tyvärr inte att ha olika ringsignaler för olika sim-kort vilket är en stor brist, men man kan välja färg på dialern när det ringer för respektive kort och det står också via vilket kort samtalet kommer in. När man ringer ut kan man i dialern välja vilket sim-kort man vill ringa med och ringer man från en kontakt så får man upp en fråga med vilket kort man vill ringa. Det där är så klart inställbart, vill man bara ringa med ett kort och köra data med ett annat så går det utmärkt. Jag kör data via mitt privata kort och kan välja vilket jag vill ringa och smsa med. I den inbyggda SMS-mjukvaran förstår den själv att den ska svara med det nummer som SMSet kom in på. Den mjukvaran har dock en del som jag inte gillar så jag kör därför i stället med Handcent SMS. Den fungerar bättre, men där måste man själv hålla ordning på med vilket nummer man vill messa.

OnePlus har löst detta med ”stör ej” på ett eget sätt. Man har en slider på vänster sida om telefonen med tre lägen. Alla notifieringar, prioriterade notifieringar (stör ej) och helt tyst läge. Det är en snygg och bra lösning. Det är enkelt att byta läge och det är positivt. Jag skulle gärna velat ha ett snabbt sätt att sätta telefonen på endast vibration också men det går inte på annat sätt än med volymknapparna. i Touchwiz som Samsung använder finns det en snabbknapp i notisfältet för att välja ring/tyst/vibrera. Det hade varit snyggt att ha det även på OP3 men man kan inte få allt. Det finns ett ”hack” som gör att slidern i stället blir ring/vibrera/tyst men det passar mig inte riktigt så jag får köra så här i stället men det är helt okej.

OnePlus använder OxygenOS ovanpå Android och det ger en upplevelse som är väldigt nära stock-Android vilket jag gillar. Det gör det lätt att anpassa telefonen efter sina egna önskemål och få det utseende och den funktionalitet man själv vill ha. Det är det som brukar framhållas som den främsta fördelen med Android över iOS som ju är mer låst. Mycket av argumenten när det handlar om os-krig är gamla då Android av idag är mer låst än det tidigare varit, av säkerhetsskäl bland annat har det blivit svårare att roota (låsa upp) sin telefon. Förr var ju också ett argument för Android att man kunde byta batteri själv. iPhone fick ta mycket skit för sina fasta batterier. Idag är Android-lurar med utbytbara batterier väldigt sällsynta fast det talas det inte så mycket om. Nåja, det var ju inte ett OS-krig det här skulle handla om. Jag gillar iPhone också och jag gillar Android. Jag kör iPad Pro till exempel och det känns inte aktuellt att byta ut den mot en Android-platta.

OnePlus har gjort sig kända för att leverera telefoner med väldigt bra prestanda till väldigt låga priser. En OnePlus 3 kostar idag 3650 kronor. Nöjer man sig med föregångaren 2 så kostar den strax över 3000 spänn och väljer man budget-luren i sammanhanget, OnePlus X så får man den för 2100 ungefär.

OnePlus 3 känns väldigt robust med sitt metallchassi. Precis som andra lurar med metallbaksida blir den ganska hal. Kameran sticker också ut lite så jag har valt att ha ett skal på den så att kameran inte sticker ut och den blir också trevligare att hålla i då.

Batteriet då… Ja det är klart sämre än i min tidigare S7E. Det kan delvis bero på bugg i mjukvaran (just nu OxygenOS 3.2.2) då jag upplever att det blivit sämre sedan senaste uppdateringen. OnePlus 3 har något som de kallar för DASH-charge. Med en speciell laddare och kabel kan de trycka in ungefär 60% laddning på en halvtimme. Det gör att man enkelt kan ”skvätta på” lite ström på kort tid. Det gör att ett lite sämre batteri inte blir alls så påtagligt. Och uruselt är det inte. I skrivande stund har jag 84% batteri vilket enligt beräkningen bör räcka i 9 timmar. Slänger jag på lite extra ström en stund i eftermiddag så klarar jag mig hela dagen utan problem. Då har jag platstjänster, bluetooth och så vidare aktiverat och dessutom två sim-kort så det får nog ändå anses som okej.

Så här långt är jag i alla fall helt nöjd med telefonen. Jag skulle önska att kameran levererade lite mer som S7E gör men det vore kanske lite mycket begärt. Och jag har ändå en kompakt-kamera att plåta med så ingen anledning att klaga egentligen. Kameran i OP3 duger gott och väl för bilder till blogg och som minnen, men kanske inte för att fota i jobbet med.

Andra bloggar om: , ,

Dela i Sociala medier