Äntligen på väg åt rätt håll – kanske

2016-08-04 11.38.49Ni som följer joche.se vet att jag skrivit en hel del om min diabetes och hur den påverkar mitt liv. Framförallt då jag de senaste månaderna haft stora problem med höga blodsockervärden.

2016-08-12 11.09.41Det var först när jag fick min FreeStyle Libre i marssom både jag och sjukvården kunde börja förstå var felen låg och vad man kanske skulle kunna göra åt dem. I mitten på juli fick jag träffa en ny diabetsläkare och det enda vi egentligen gjorde då var att byta mitt basinsulin från Levemir till Lantus. Nytt insulin i kombination med Libre som gör att man får mycket bättre koll på sitt blodsocker har gjort en enorm skillnad. Från att ha gått från ett HbA1c på 78 har jag nu ett uppskattat dito på 55 ungefär. HbA1c är ett mått på långtidssocker. Just nu har jag ett medelvärde på blodsocker på ca 8,5 mmol/liter och det är en enorm skillnad mot för ett par månader sedan. Tidigare så blev jag alltid kanonhög efter frukost. Nästan oavsett vad jag åt så stack mitt blodsocker iväg till uppemot 20 mmol/l och låg så fram till lunch. Bilden till höger visar min mätare med ett blodsockervärde på 6,0 strax innan lunch.

Den stora skillnaden med Freestyle Libre som alltså är en kontinuerlig glukosmätning är så klart att man inte behöver sticka sig i fingrarna för att mäta med blod. Men också att man kan mäta hur ofta man vill och dessutom se vad som händer mellan mätningarna eftersom sensorn som jag bär på armen har alla data för de senaste 8 timmarna. Det gör ju att det blir lättare att se trender, få ut statistik och också anpassa injektionerna av insulin bättre. Det går till exempel mycket lättare att förstå hur olika sorters mat påverkar kroppen och lära sig hur man bör injicera att för att få en så liten höjning som möjligt.

Ännu är jag inte nöjd. Jag har fortfarande stundtals för höga värden och jag har inte alltid lärt mig hitta rätt i doserna men det går åt rätt håll och det är ändå det viktigaste. Jag får ofta perioder med lågt blodsocker nattetid nu och jag har en del så kallade känningar, en riktigt rejäl där blodsockret sjönk under 2,0 och det är riktigt riktigt ovanligt för mig.

På torsdag åker jag till Grekland på semester och jag vet ju att mina värden inte lär vara lika bra där, men jag tror ändå att de kommer vara betydligt mer rimliga än vad de varit under tidigare semestrar och just den veckan kan få sticka ut lite. Så tar jag nya tag sedan när vardagen rullar igång igen och det är höst.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dela i Sociala medier