iPhone – ett första intryck

iphone-desktopEtt knappt dygn ihop med iPhone och jag kan bara konstatera att Apple har lyckats på de flesta sätt när det gäller denna produkt. Den är snygg, smart, väldigt lättanvänd och innehåller fruktansvärt mycket funktioner. Pekskärmen känns väldigt lätt att jobba med och det man förväntar sig ska hända gör det också med god precission.

iPhone har ett skärmtangentbord som faktiskt är helt okej att skriva på. Lite typos blir det men jag tror det är en inlärningsfråga. Det påstås ju att det ska vara ett smart tangentbord med ordprediktion, och det har jag i alla fall inte fått att fungera på något vettigt sätt ännu.

iphone-phoneMången sak är riktigt snygg i iPhone, nummerslagningsdelen är stor och enkel att hantera, extra plus i kanten för formateringen av telefonnummer. En annan trevlig feature är favoritlistan där man enklet adderar nummer man ringer ofta från sina kontakter, man kan självklart välja vilket av kontaktens nummer som ska vara på favoritfliken.

Webläsaren Safari är inbyggt i telefonen och den fungerar grymt bra, framförallt ihop med multitouch-skärmen där man enkelt kan skrolla, zooma och självklart också klicka. Stöd för Youtube är integrerat och klickar man på ett klipp exempelvis i min blogg så börjar klippet genast spelas upp i liggande format i telefonen. Snyggt och smidigt. iPhone har också en inbyggd accelerometer vilket gör att du i många applikationer kan välja orientering mellan stående och liggande. Perfekt för video och websidor, till exempel.

iphone-facebookI iPhone har man också tillgång till AppStore, ett programbibliotek av både betal och gratisprogramvara för iPhone. Bland de mest populära applikationerna hittar man tillexempel en integration för populära Facebook, anpassad i iPhone-format.

Man hittar även en mängd spel, olika integrationer för instant messaging och mycket annat i Appstore.

iPhone är naturligtvis även en fullfjädrad iPod med allt det man är van att hitta där, spellistor, podcasts och så vidare. Kanonljud som i vilken iPod som helst och det känns helt klart trevligt att kunna bära med sig musiken i telefonen, något jag hittills aldrig gjort.

iphone-screensaveApple är kungar av design och det märks inte minst på det extra arbete man lagt ner på visuella detaljer, som att man måste dra en slider över skärmen för att stänga av knapplåset. En helt onödig, men fruktansvärt cool detalj. Knapplåses aktiveras, och telefonen slås av och på med en knapp på toppen av telefonen. Praktiskt då man inte behöver vänta på timeout och liknande på skärmen.

En extra trevlig detalj är den fysiska kontroll för ljudlös man satt på telefonens vänstra långsida. En enkel vip-switch styr om telefonen ska vara ljudlös eller ej. Plus i kanten för att alarmfunktionerna fungerar även när telefonen är på ljudlös.

Ännu kvarstår dock en ganska viktig sak att testa, något som inte kommer kunna testas förrän på måndag. Det är nämligen att synka iPhone med Outlook. Jag vill ha med mig både mina kontakter och framförallt min kalender i från Outlook in i iPhone. Jag har goda förhoppningar om att det ska kunna fungera bra, men synk med Outlook har alltid varit en trixig sak och jag har haft bittra erfarenheter av att exempelvis få min kalernder sönderskriven av Nokia PC Suite. En sak är helt klar: Det blir en gedigen backup på alla PST-filer innan några synkningsförsök påbörjas, det är en sak som är säker!

Således är jag rätt nöjd just nu, återstår att se hur det går på måndag om nöjdheten består eller ej. To be continued…

Uppdatering 2009-01-14: För övrigt gick synkningen av kalender och kontakter utan anmärkning. Verkar funka stabilt! :)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier

  4 Replies to “iPhone – ett första intryck”

  1. har nån koll på hur det funkar med täckning, mms etc? är sjukt sugen men försöker tänka lite praktiskt…

  2. V: Täckningen är ju operatörsberoende. I Sverige säljs iPhone enbart med Telia. Telia har ju bra täckning så det kan man ju inte klaga på. Sen går det ju att låsa upp telefonen och använda den för en annan operatör, exempelvis Tele2. Täckningen är således varken sämre eller bättre med någon annan operatör. iPhone stöder inte MMS, i alla fall inte out-of-the-box.

   Jag ser inte det som ett problem. Får man inkommande MMS dyker dem upp som en länk och man se dem direkt i iPhone via Safari. Att däremot skicka MMS går inte, men det går ju lika bra att i stället maila bilder till exempel.

   Enklast är nog att gå in i en Telia-butik och klämma och känna på telefonen och se om det är något för dig. Oavsett om du sedan väljer att köra Telia eller köpa den med kontantkort och byta till en annan operatör så bör du se till att ha ett flatrateabbonemang för datatrafik för att få ut mesta möjliga av din iPhone.