Telia 4G gör telefonen obrukbar

Ny-telia-loggaNog för att telefonin börjar få allt mindre betydelse i våra mobiltelefoner till förmån för allt annat vi gör med våra bärbara enheter, men detta till trots är ändå telefonin viktig i alla fall för mig.

Jag har min andra 4G-telefon, eller telefon med LTE-stöd, som jag använder med Telia som mobiloperatör och jag kan bara konstatera att jag har enorma problem. Det som händer är nämligen att samtalen över huvud taget inte kommer fram. De som ringer hamnar på telefonsvararen vid 1 av 3 samtal, trots att det finns full mottagning. Telias kundservice har varit väldigt trevliga att prata med, men någon egentlig lösning kan de inte presentera. De lutade först mot att problemet var relaterat till Mobilsvar, så därför gjorde de en återställning av Mobilsvar som många gånger löser problemet. Det gjorde det inte i mitt fall. Deras alternativa lösning var att stänga av LTE i telefonen. Och då fungerar telefonin som den ska. Det känns ju lagom stabilt.

Jag har nu ägnat åtskillig tid åt att Googla mig till en lösning som kanske är den rätta. Det handlar om att inställningarna för APN ska vara felaktiga vilket gör att 4G inte kopplas från på ett korrekt sätt. Nu ska jag testa detta någon dag så får vi se om jag märker någon skillnad. Som jag förstår det är det två värden som behöver ändras i profilen för åtkomstpunkt (På Android: Inställningar > Fler nät > Mobila datanätverk > Åtkomstpunktsnamn). Det ena är att port ska ändras till 8080 från inget och verifieringstyp ska ändras från PAP till ingen. Därefter måste telefonen startas om.

Frustrationen att folk inte kan nå en är stor, dels för att vänner och familj inte kommer fram men även för att potentiella kunder till företaget inte kan nå mig så jag hoppas verkligen att detta är lösningen på problemet. De tester jag har hunnit göra hittills verkar väldigt positiva, men jag återkommer när jag provat lite ytterligare.

Uppföljning: Telia 4G gör telefonen obrukbar, del II

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dela i Sociala medier

    One Reply to “Telia 4G gör telefonen obrukbar”

    1. Pingback: Telia 4G gör telefonen obrukbar, del II | Joche.se