Mobilt BankID – smidig e-legitimaton

BankIDEn av anledningarna till att byta bank var Telias värdelösa e-leg-lösning. Nordea, med flera banker, erbjduer Mobilt BankID som består av en app i din telefon. Man aktiverar sitt mobila BankID via sin internetbank och därefter kan man, om man är Nordeakund i alla fall, lägga undan sin säkerhetsdosa och bara legitimera sig och logga in med hjälp av sin mobiltelefon.

Legitimeringsskärm för BankIDNär man kommer till en sajt som kräver legitimering så anger man sitt personnummer i webläsaren och startar därefter BankID-appen på sin iPhone eller Android-telefon. Man blir där ombedd att ange sin sexsiffriga kod och man får också veta vad det är man loggar in eller godkänner.

Så snart koden är angiven så kan man fortsätta på datorn. Det här fungerar väldigt smidigt och blir inte beroende av nya versioner av webläsaren eller av vilket operativsystem man använder. Mobilt BankID kan också användas av appar i telefonen. Man kan till exempel logga in hos Försäkringskassans app eller i sin internetbanks abb.

Det som jag nästan tycker är mest skönt är just möjligheten att använda BankID för att administrera sin internetbank. Hos ICA Banken som jag så sakterliga avvecklar så måste man när man loggar in på nätet ange sitt personnummer och en personlig kod. Därefter ska man i sin säkehetsdosa mata in ett kontrollnummer och PIN-koden till sitt betalkort och slutligen få en kod tillbaka som matar in på hemsidan. Denna procedur måste sedan upprepas när man vill signera sina betalningar. Nu blir det istället bara mobiltelefonen och en sexsiffrig kod. Väldigt mycket smidigare! Detta är något som man kan tycka borde vara en självklarhet att alla banker inför, men så enkelt verkar det inte vara.

Ett tips är dock att man använder pinkod eller annan säkerhetsverifiering på sin mobiltelefon när man har mobilt BankID i den, för att göra det svårare om telefonen hamnar i orätta händer. Det är också väldigt lätt att spärra ett BankID som har kommit på drift. Detta gör man via sin internetbank, fast då får man så klart leta fram sin säkerhetsdosa igen.

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela i Sociala medier