Vinterhelg på Örbyhus

Brasa på ÖrbyhusHelt utan förvarning ramlade vintern över oss i fredags. Det var barmark när vi lämnade Stockholm men redan när vi äntrat bussen på väg mot Örbyhus i Tierps kommun hade vintern tagit tag om oss och snön formligen vräkte ner hela kvällen. Även på lördagen och framförallt på söndagen bjöds det på mer snö.

Det var stundtals svinkallt och i söndags när minibussen skulle börja rulla åter mot Stockholm var det full snöstorm. Riktigt läskigt att åka hem i det vintervädret.

Vi har varit uppe på Örbyhus över helgen, primärt i jobbet, men det har också blivit tid för en hel del radiokörande. Jag hann med 26 kommuner i Kommun-jakten och det var riktigt riktigt roligt att prova på kortvåg på allvar för första gången.

Under lördag eftermiddag tände vi en varm och skön brasa i Värdshuset och den värmde gott. En sagolikt god middag bestående av potatisgratäng, kött och stuvade champinjoner avslutade lördagskvällen. På söndagen ägnade vi oss åt städning, lite mer radiokörning och några passade också på att ta en tur med föreningens skotrar. Innan vi gav oss ut i det galna vintervädret så bjöds vi på Annas väldigt goda köttgryta. Ett riktigt storkok som såg till att vi alla blev ordentligt mätta inför färden mot Stockholm.

Vovvarna var förstås också med upp. Pinsamt nog blev dock min hundsele kvar på Värdshuset i röran när allt skulle packas mitt i snöstormen. Tack och lov får jag låna en annan tills den rätta kan återbördas.

Idag är det för övrigt exakt en månad kvar till julafton och snöstormen fortsätter utanför fönstret.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Första kortvågs-QSOet

Ikväll blev jag av med min oskuld när det gäller kortvåg på riktigt. Ett väldigt kort RST-QSO med PD1DX på 40 meter. Nederländerna och 7063 kHz blev det.

Har således varit hemma hos Jocke och lekt radio i kväll. Klart spännande med kortvågen, men jag har inte riktigt pengar till det i nuläget om man säger så…. Men tanken är kittlande.

Andra bloggar om: ,

Ny rigg

Yaesu VX7R
Yaesu VX7R

I måndags blev jag väckt av en deliveryman som var snäll och kom med en låda nya leksaker. Närmare bestämt en ny handhållen amatörradio, en Yaesu VX7R. En liten värsting med dubbla VFO:er och extra allt. Den ska ersätta min FT-60 som fått vandra vidare till en annan amatör.

Jag är väldigt förtjust i den nya radion och kan konstatera att det här med dubbla VFO:er (alltså dubbla radiomottagare = du kan lyssna på två olika kanaler samtidigt) är både trevligt och praktiskt.

Yaesu FT-8800
Yaesu FT-8800

Därför står nu en FT-8800 som nästa sak på min önskelista. Det är alltså en mer stationär radio för hemmabruk. Nu har jag lillebror till den, 7800, står här på mitt skrivbord. Om allt går väl kanske det blir en sån ny kompis till nästa löning. Kanske.

Ska ta med min 7800 vid nästa visit i Katrineholm – min discone-antenn står redan där, och se hur det funkar o köra radio med mobilstation där nere. Om det går bra så får kanske min 7800 ett permanent hem där. Det är ju inte jättekul att frakta nätaggregat och rigg när man åker dit. Sen är det ju naturligtvis kanske inte nödvändigt att köra radio där nere, men det vore en trevlig bonus. :-)

Andra bloggar om: ,

Fortfarande fullt ös…

Fortfarande är det väldigt mycket att göra och att stå i. Det är i och för sig roligt när man har mycket att göra men det får inte bli för mycket. Måste ta mig i kragen och blogga snart, har flera saker jag borde skriva om och som jag ska skriva om inom inte allt för lång framtid. Tre ämnen ni kan se fram emot inom kort är:

  • Joél och Sannas bröllop
  • Living Large
  • Systembolaget

More to come med andra ord. I helgen som var firade vi M&A’s födelsedag med ett besök på Arlanda med god mat. Mycket trevligt var det. I helgen som kommer väntar radiokurs, eller teknikkurs snarare. Det är nu jag ska försöka förstå all denna konstiga ellära som jag tvingas lära mig. Sen är det bara 2 veckor till certskrivningen. Läskigt. Skulle verkligen vara sååå trist om man misslyckades.

Nåja, nu väntar sängen och ett par kapiteli boken jag just konsumerar, Godmorgon Midnatt av Reginald Hill, en mycket bra Pascoe och Dalziel-roman som varmt kan rekommenderas. Jag har haft en liten Reginald Hill-feber nu ett tag. Hans böcker om Yorkshire-polisen och deras arbete är mycket bra och välskrivna.

När jag är klar med denna bok väntar en liten re-read som det var länge sedan senast jag läste, nämligen Coq Rouge av Jan Guillou. Jag har läst Guillous böcker i omgångar och alla flera gnåger, men just Coq Rouge har jag av någon anledning läst färre gånger än de andra. Nu är det dock dags igen.

(Nej, jag får inte betalt för att länka till AdLibris. Jag gör det för att de nog inte skulle uppskatta att jag snodde deras anotationer och för att det är ett praktiskt sätt att beskriva boken.)

Edit: Det här inlägget skrevs klockan 22:58, men det verkar som mitt kära webhotell har en aldeles egen tidsuppfattning…

Andra bloggar om: , ,

CQ CQ CQ de SA0…*

Ja, som nämndes i tidigare inlägg så har jag påbörjat pluggandet inför amatörradiocertifikat. Har fått kurslitteratur och börjat läsa. Kursen är tre helger med certifiering den 1 juni. Dessvärre missade jag första kurshelgen som var förra helgen men jag hoppas kunna ta igen det med eget pluggande och kamratens anteckningar. Själva radioanvändandet är ju det enklaste, inga konstigheter, man ska kunna bokstavera på både svenska och engelska och dels kunna en del Q-kod och lite andra reglementen innan man får sitt cert och kan börja vara QRV på banden. Problemet är snarare all den ellära som ingår i provet. Ohms lag, effektuträkning och liknande saker är ju inte så svårt, men kapacitans, reaktans, induktans, komponenter, sändare, antennlängder och annat…. Det är fasen svårt!

Men det är ju som med allt annat, det är ju bara att plugga, plugga och plugga – och sen hoppas på att det går bra till slut. Det vill till att jag klarar det, för jag har redan bestämt mig för vilken radio jag ska ha. Eller ja, vilken jag ska ha FÖRST snarare. Sen ska det bli en mer fast installerad radio hemma också med antennspröt på fönsterbläcket eller balkongen. Välkommen till Joches radiocentral, liksom! :)

73 de SA0…. osv. Snart hoppas jag ha mitt aldeles egna call, som man säger bland sändaramatörer. :)

* – För de oinitierade är CQ förkortningen för allmänt anrop på engelska på banden. Uttalat på engelska blir det ”seek you”.