CQ CQ CQ de SA0…*

Ja, som nämndes i tidigare inlägg så har jag påbörjat pluggandet inför amatörradiocertifikat. Har fått kurslitteratur och börjat läsa. Kursen är tre helger med certifiering den 1 juni. Dessvärre missade jag första kurshelgen som var förra helgen men jag hoppas kunna ta igen det med eget pluggande och kamratens anteckningar. Själva radioanvändandet är ju det enklaste, inga konstigheter, man ska kunna bokstavera på både svenska och engelska och dels kunna en del Q-kod och lite andra reglementen innan man får sitt cert och kan börja vara QRV på banden. Problemet är snarare all den ellära som ingår i provet. Ohms lag, effektuträkning och liknande saker är ju inte så svårt, men kapacitans, reaktans, induktans, komponenter, sändare, antennlängder och annat…. Det är fasen svårt!

Men det är ju som med allt annat, det är ju bara att plugga, plugga och plugga – och sen hoppas på att det går bra till slut. Det vill till att jag klarar det, för jag har redan bestämt mig för vilken radio jag ska ha. Eller ja, vilken jag ska ha FÖRST snarare. Sen ska det bli en mer fast installerad radio hemma också med antennspröt på fönsterbläcket eller balkongen. Välkommen till Joches radiocentral, liksom! :)

73 de SA0…. osv. Snart hoppas jag ha mitt aldeles egna call, som man säger bland sändaramatörer. :)

* – För de oinitierade är CQ förkortningen för allmänt anrop på engelska på banden. Uttalat på engelska blir det ”seek you”.

Dela i Sociala medier