Iphone X – första intrycket

När Apple annonserade nya Iphone-modeller i september kändes det väldigt långt bort till den 27 oktober när förhandsbokningen för nya Iphone X skulle börja.

När den väl gjorde det satt jag på kongress med jobbet och sände radio samtidigt som jag försökte förhandsboka en enhet. Det gick sådär kan man väl säga. Jag fick ett leveransdatum hos Apple till den 13-20 november och jag förlikade mig med mitt öde att inte kunna få tag på en telefon på releasedagen, den 3 november. Inte för att det kanske är så jätteviktigt, men det är ju drygt att vänta och en speciell känsla att vara bland en av de första som har en ny modell. 

En lång kö utanför Apples butik i Täby C

Eftersom ryktena entydigt talat om att tillgången på Iphone X skulle vara extremt dålig första tiden så trodde jag nog inte det var någon större idé att åka till Apple Store i Täby Centrum igår. Men eftersom jag ändå hade en ledig dag och Daniela dessutom ville dit så tänkte jag att det kunde vara värt att chansa. Väl i Täby Centrum så visade det sig att det fanns en lång kö att ställa sig i. Nu tändes i alla fall ett litet hopp om att kunna få tag i en telefon så vi köade, och köade och sen köade vi lite till. Efter ungefär 2,5 timmar så var det min tur. Då visade sig att den modell jag helst ville ha (en 256Gb silver) var slut. Det fanns dock rymdgråa 256or så det fick bli en sådan. Jag fick en hämttid till klockan 18.30 men också valet att ställa mig i nästa kö där de betade av kunder lite eftersom när de hade tid. Den kön tog ungefär 45 minuter och sen var det min tur att få gå in i butiken tillsammans med säljaren Erik. Då fick jag också för första gången känna på telefonen medan mitt eget exemplar hämtades fram från lagret. Det första som slår en är naturligtvis bristen på hemknappen. Det känns konstigt att hela framsidan är en enda stor skärm. Efter en liten stund fick jag min telefon, betalade och kunde lämna butiken. 

Väl hemma var det naturligtvis dags att packa upp underverket. Fast först gick jag faktiskt till Kjell o Company för att köpa en trådlös laddplatta. Uppackningen och uppstarten av den här iPhonen var väldigt lik tidigare uppackningar. Det smidiga är nu att man kan hämta AppleID, lösenord och andra inställningar från sin gamla telefon vilket gör setupen snabbare innan man kommer till steget där man ska återställa från säkerhetskopian. Dock levererades Iphone X inte med Ios 11.1 så för att kunna återställa krävdes först en uppdatering av programvaran, men sen rullade allt på utan problem. 

Aktiveringen av FaceID går mycket fortare än när man tidigare aktiverat TouchID och det fungerar förvånansvärt bra. Mitt enda problem med det är att jag ju av naturliga skäl tittar väldigt nära på telefonen så jag måste låta telefonen se mig först innan jag för den närmare så jag kan läsa på den. Det är ingen stor sak och jag tror att det snart har satt sig i muskelminnet. 

Jag kan inte påstå att jag saknar hemknappen. Gesterna för att gå till hemskärmen eller nå appväxlaren är intuitiva och enkla och det känns helt naturligt att svepa nedifrån kanten på skärmen för att komma till hemskärmen. Skärmen på Iphone X är fantastisk inte tu tal om det. Jag var lite orolig att jag skulle tycka att skärmen blir för liten. Den är totalt sett större än skärmen på min Iphone 7 Plus men smalare. Det är dock inget problem och Iphone X ligger mycket bättre i handen.

Det första intrycket är alltså gott och jag hoppas att det består, men det kommer visa sig över tid och jag lär ha anledning att återkomma med ytterligare intryck senare.

Andra bloggar om: , ,

 

Dela i Sociala medier