Första intrycket av Apple Airpods

I går åkte jag tillsammans med Emilia till Täby Centrum för att besöka Apple Store där. Huvudanledningen till besöket var att jag hade ett inbokat möte med deras ”Genius bar” för att göra ett utbyte av min defekta iPhone 7 Plus. Den ville nämligen inte vara med och leka internetdelning till min dator vilket jag använder rätt mycket. Telefonen blev utbytt och nu verkar den delen fungera som det är tänkt. 

Jag har velat ha tag på Apples nya trådlösa hörlurar Airpods. De ser precis ut som de trådbundna lurar man får med när man köper en iPhone men utan sladd. Jag hann inte riktigt med i svängarna när de släpptes för förhandsbokning så jag fick ett leveransdatum i februari. Jag fick dock tips om att det ramlar in små volymer till butikerna och har hållit utkik. Och i torsdags eftermiddag dök de upp som bokningsbara i butiken i Täby vilket ju passade väldigt bra eftersom jag ju ändå skulle dit igår. Så i samband med besöket hos Genius bar så hämtade jag också ett litet paket med hörlurar i butiken. 

Jag är imponerad över hur man jobbar i Apple Store. De satsar stenhårt på kundupplevelsen. Det känns verkligen att kunden är i centrum, personalen är trevlig, pratar spontant och otvunget och det känns verkligen att de vill ge en det lilla extra. En bonus var att alla de fyra butiksanställda jag träffade igår var otroligt positiva till ledarhunden och talade om hur fin han är. 

Nåväl, tillbaka till Airpods. När jag kom hem så var jag först tvungen att återställa min telefon och få den i gång igen innan jag kunde börja använda mina Airpods. Airpods levereras i ett litet fodral som också fungerar som laddenhet. Hörlurarna har en drifttid på fem timmar och själva fodralet kan ladda dem flera gånger vilket ger en total drifttid på hörlurar på 24 timmar. Cirka 15 minuters laddning ger 3 timmar extra lyssning. Själva fodralet laddas med lightning-kontakt, alltså samma som man laddar iPhone med. Det medföljer en kabel i paketet men ingen nätadapter. 

Att koppla ihop telefonen och hörlurarna är busenkelt. Man låser upp sin iPhone, öppnar fodralet till Airpods och vips dyker en ihopparningsdialog upp på skärmen. Man klickar på anslut och sen är det klart. 

Man kan använda en eller båda öronsnäckorna som man vill. Om man har båda i öronen och tar ut en av dem så pausat ljudet. 

Ljudet då. Ja, det är ju lurar som är in ear och därmed är också högtalarelementens storlek väldigt begränsad. Apple har lyckats bra med sina earpods att få dem att låta bra och airpods låter ett snäpp bättre. Det är riktigt bra ljud i dem och de duger definitivt för de flesta normala användare. Det går så klart inte att jämföra med exempelvis mina Plantronics Backbeat Pro, men det är ju å andra sidan helt olika användningsområden som jag ser det. 

En trevlig detalj med Airpods är att de automatiskt parar sig med alla enheter där du använder ditt Apple-ID. Du kan alltså använda dem med både din telefon, iPad eller din Mac utan problem. (Och ja, det går även att para dem med Android-enheter)

Hörsnäckorna har inga knappar alls. Det enda kommando som de lystrar till är om man dubbelknackar på någon av snäckorna. Det kommandot används för att svara eller avsluta ett samtal och för att aktivera Siri. Det finns alltså inget kommando för att byta låt, öka eller sänka volymen etc. Det här kan man kanske störa sig på. Att be Siri byta låt kan vara omständigt men det beror ju lite på hur och var man använder sina lurar. Jag tror inte det här är något som kommer störa mig nämnvärt. 

Det som verkligen sticker ut med dessa lurar efter ett dygns användning är mottagningen. Den är suverän! Utan tvekan det bästa jag någonsin upplevt när det gäller trådlösa lurar. Även på väldigt blåtands-intensiva platser som i Stockholms tunnelbana fungerar det smärtfritt. Någon enstaka gång har jag fått något litet klick när synken mellan örsnäckorna inte riktigt hängt med men på det hela taget fungerar det superbra. Även samtal fungerar fint och de jag pratat med säger att de inte märker att man pratar i trådlösa lurar. 

När det gäller tillgängligheten då… Jag använder ju inte primärt Vocieover (skärmläsaren i iPhone) men hade innan hört att det uppstår en fördröjning i talet när man använder Airpods. Det gör det mer eller mindre med alla trådlösa lurar, och blir mest uppenbart för de som är vana användare och kör VoiceOver med hög hastighet. Jag lät Daniela testa och visst finns det en fördröjning som är helt märkbar, dock är den betydligt mindre än med andra trådlösa enheter. Inte perfekt alltså, men en god bit på vägen här. 

Kanske kommer intrycket av Airpods förändras något efter en längre tids användning men hittills är jag väldigt nöjd med dem. Visst, de är ganska dyra, men jämför man med andra hörlurar som är riktigt trådlösa, alltså med två trådlösa örsnäckor så är priset inte orimligt. Och på sikt lär ju även denna teknik bli billigare. 

Hittills är i alla fall min bedömning att det blir fem stjärnor till Apple Airpods.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dela i Sociala medier