Apple Music är här

IMG_0478Efter mycket rykten och spekulationer presenterades Apple Music för några veckor sedan, en tjänst för hela ditt musikbibliotek, likheterna med Spotify är många, men integrationen med operativsystemet är så klart oslagbara.

Det man försöker göra unikt med Apple Music är dels möjligheten att via Connect interagera med sina favoritartister, en funktion som jag personligen inte är intresserad av. Dels genom att göra radio till en del av musikappen, dels den automatiserade radion utifrån vad du gillar, dels fördefinierade kanaler utvalda av dj:s och dessutom livekanalen Beats 1 med programledare från London, New York och LA. Man säger att det är den första globala radion. En sanning med en mycket stor dos modifikation. Jag har sänt webbradio sedan 2000 och den har alltid varit global, men visst.

IMG_0477Man kan synka sin musik från iTunes precis som tidigare, söka upp och streama musik från molnet och dessutom kan man få förslag på musik baserat på vilka genre och vilka artister man gillar. Det senare har jag inte gett mig på ännu men enligt andra på nätet fungerar det förvånansvärt bra, även om det buggar en del.

När jag först aktiverade mitt konto, Apple bjuder för övrigt på de första tre månaderna, så kunde jag inte se min köpta – och lokalt lagrade musik. Jag lyckades inte komma på hur jag skulle lösa det så jag fick gå via AppleCare och prata med Apple i USA för att till slut få hjälp att lösa problemet. När jag hade uppdaterat min Macbook med ny iTunes och aktiverat iTunes Music där kunde jag hämta hem de köpta låtarna från molnet, slå på iCloud-delningen och sedan blev musiken tillgänglig på alla enheter.

IMG_0476Siri-integrering
Integreringen med Siri är fantastisk! Inte nog med att man kan be om att få specifika artister eller album spelade, man kan också be Siri lägga låtar i spellistor, lägga till i min musik och så vidare. Är det en artist man inte redan har i sitt musikbibliotek spelas de populäraste låtarna av artisten. Dessutom kan man be att få de populäraste låtarna för ett år spelade. Det är helt klart en rolig funktion att kunna få höra de populäraste låtarna från sitt födelseår.

Eftersom jag inte orkat hålla på både med musikappen och Spotify tidigare har jag fått avstå en del musik. Nu går det snabbt och lätt att åter lägga in den i iTunes och direkt få in den i iCloud-biblioteket. På ett kick är låtarna tillgängliga i alla mina enheter. Har du tidigare köpt iTunes Match behöver du inte längre göra det… Men här är det läge att höja ett varningens finger! Om du går över till Apple Music och avslutar din prenumeration på iTunes Match kommer du komma åt all din musik som tidigare, den kommer dock inte längre vara DRM-fri. Apple lägger till sitt DRM-system Fairplay på all musik som hämtas hem i Apple Music. Ska du bara komma åt din musik i Appleprylar är det här inte ett problem. Vill du lira musiken från något annat kan det vara betydligt värre. Se alltså till att du har en lokal säkerhetskopia som iTunes inte kommer åt att nosa på!

Egentligen finns det bara en anledning att behålla Spotify i nuläget och det är Sonos. Vi har ett system för multirumsmusik. Apple Music ingår inte i Sonos i nuläget och man har officiellt sagt från Sonos att man inte vet när det kan bli integrerat eftersom Apple primärt vill satsa på sin mobila plattform i början. Mycket tråkig, men i alla fall en temporär räddning för Spotify. Utbudsmässigt finns ungefär sama saker på båda ställena. En del artister är bara tillgängliga som köpta skivor men så fort du köpt dem kommer du å andra sidan åt dem i Apple Music. (Som kuriosa kan nämnas att det till och med finns några ljudböcker i barn-kategorin tillgängliga i Apple Music)

Om jag ska säga något mer negativt om Apple Music så är det att jag inte tycker att denna app var lika intuitiv att komma igång med som andra appar från Apple. Det tog några gångers användning för att liksom få grepp om den. Men gränssnittet är trots detta bättre än Spotifys och framförallt är det mer tillgängligt för folk som ser sådär halvdåligt.

Notera att Apple Music kräver iOS 8.4 eller iTunes 12.2.

Andra bloggar om: , , , ,

Dela i Sociala medier