Trist slut på tiden som hyresgäst hos Stockholmshem

Jag har tidigare skrivit om Stockholmshem och hur de brister i sitt ansvar. Nu är det dags igen. Denna gången en berättelse ur verkligheten hur de lurar sina hyresgäster. I det här fallet både mig och den hyresgäst som ska ta över vår gamla lägenhet.

I slutet av september kontaktade jag Stockholmshem för att säga upp vårt hyreskontrakt i Hökarängen. Vi fick uppsägningen bekräftad med sedvanlig uppsägningstid på tre månader, det vill säga att vi hade kontrakt till den 31 december i år. Redan då blev jag lite irriterad att Stockholmshem var ointresserade av att hyra ut lägenheten tidigare. I Stockholm står över 500 000 personer i bostadskö vilket ju inte borde göra det så
svårt att hitta en ny hyresgäst med kortare tidsrymd. Nu förmedlas de här lägenheterna via en stiftelse, men även där är efterfrågan stor.

Hursomhelst. Lägenheten besiktades av hyresvärden och de konstaterade att det inte var aktuellt med något underhåll före nästa hyresgäst skulle flytta in. Den 7 oktober flyttade vi ut ur lägenheten och sedan dess har den alltså stått tom. Efter en viss övertalning från stiftelsen gick man med på att hyra ut lägenheten från 1 december så vi i alla fall skulle slippa dubbel hyra en månad.

I slutet av november fick vi veta att det inte blev något av med den som först skulle hyra, hen blev inte godkänd som hyresgäst. Man tog ändå rätt snabbt fram en ny hyresgäst. Men eftersom man tydligen måste få minst en vecka på sig mellan kontraktsskrivning och inflyttning så flyttades inflyttningen till den 16 december. Surt för oss, men men. Vi bokade flyttstädning och förberedde oss för att lämna i från oss lägenheten. Då kommer nästa kalldusch. Stockholmshem har beslutat att lägenheten ska totalrenoveras vilket innebär att den nya hyresgästen får tillträde först i mitten på februari. Här har alltså lägenheten stått tom i över två månader, vi har fått betala dubbla hyror OCH en flyttstädning. Totalt kostnader på 12000 kronor, bara för att Stockholmshem tycker det är kul att låta lägenheter stå tomma.

Hade det inte varit bättre att de gått med på att korta vår uppsägning, renovera och snabbare få ut lägenheten som uthyrd igen. Det skulle ju gynna alla parter och för Stockholmshem skulle det inte inneburit någon ekonomisk skillnad.

Stockholmshem tillämpar något de kallar för VLU, valfritt lägenhetsunderhåll. Så här beskriver de själva detta fenomen:

Vi på Stockholmshem tycker att det är bra med valfrihet. VLU betyder just Valfritt lägenhetsunderhåll och är en enkel lösning som vi tagit fram tillsammans med hyresgästföreningen.
Våra lägenheter har en lägre grundhyra, som inte inkluderar underhåll av väggar, tak, snickerier och golv. Istället bestämmer du som hyresgäst om, när och hur din lägenhet ska underhållas. På så vis får du själv möjlighet att påverka din hyra och inte minst sätta din egen prägel på din bostad.

(…)

Det valfria lägenhetsunderhållet gäller för dig som är hyresgäst hos oss, efter att du flyttat in.

Notera den sista meningen, för den är otroligt viktig i sammanhanget. Det valfria underhållet gäller först efter att du flyttat in. Därför kan man tvångsrenovera lägenheter för att få upp hyran. I det aktuella fallet har lägenhetens sovrum och kök tapetserats om redan, köket så sent som 2015 på grund av en vattenskada. Ändå ska ytskikten bytas och näste hyresgäst får betala. De får inte heller påverka renoveringen på något vis, som färgval till exempel, bara att tacka och ta emot. Och betala.

Det som skulle behöva renoveras i vår gamla lägenhet är köksstommarna. De är slut efter snart 60 år. Dessa ska dock, efter vad jag fått höra, inte fixas till. Det är ju alltid kul att ha fått nya golv den dagen skafferiet faller ihop.

Det är skrämmande att det här sker. Det som är ännu mer skrämmande är att det är ett av Sveriges största kommunala bostadsbolag som gör på det här viset. Jag har kontaktat Hyresgästföreningen bara för att få höra att de inget kan göra. Så länge man har ett kontrakt kan värden göra som de vill. De höll dock med om att det var rätt fult att hyresvärden valde att kringgå VLU.

Jag är glad att jag flyttat ifrån Stockholmshem. Vår nya hyresvärd känns betydligt mer stabil. Vi har ju dessutom den stora förmånen nu att bo i en helt nyrenoverad lägenhet. Här finns visserligen inget VLU, men det kanske man mest ska vara tacksam över.

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela i Sociala medier