Det smarta hemmet 2.0

img_0223.jpegLänge har vår lägenhet varit utrustad med fjärrströmbrytare. Vi har haft ett NEXA-system som varit kopplat mot internet med en TelldusNet. Problemet har varit att NEXA-systemet går på frekvenser med mycket QRM (amatörradiospråk för störningar) och att systemet bara är envägs. Det vill säga, Telldus pratar med brytarna men de kan inte svara tillbaka om de förstått uppmaningen eller tala om vilken status de har.

Efter flytten har vi valt att åter skaffa larmsystem. Valet föll på Verisure, Kanske inte så mycket för inbrottsrisken även om det är skönt att veta att huset är i trygga händer när man inte är hemma. Men det främsta skälet har varit brandskyddet som är väldigt bra med detta system, med seriekopplade rökdetektorer och kameraverifiering vid larm känns det väldigt tryggt.

VerisureVerisures larmsystem går också att koppla ihop med en massa andra saker, som till exempel ASSA:s smarta lås Yale Doorman som jag gärna skulle vilja sätta på min ytterdörr. De har också något som de kallar för SmartPlug, som är fjärrströmbrytare, men som fungerar på ett annat sätt än NEXA:s. De har tvåvägskommunikation och de går också att på olika sätt koppla ihop med larmet.

Dessutom får man allt i samma app i sin telefon. Både larm, lampor och om det blir så – dörrlås. Precis som med NEXA går det att automatisera så att fjärrströmbrytarna exempelvis följer solens upp eller nedgång.

Nu har jag beställt ett antal SmartPlug för att koppla in här hemma så får vi se om de kommer fungera bättre än de gamla NEXA-brytarna. Det är jag rätt säker på att de kommer göra, eftersom resten av larmsystemet fungerar precis som det ska här, trådlöst så klart.

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela i Sociala medier