Besvikelsen med iPhone 6 plus

IMG_0006Jag blev så himla glad när man äntligen valde att släppa en större iPhone. Jag hade under en period valt bort iPhone på grund av den lilla skärmen som gjort det svårt för mig att se. Med iPhone 6 Plus skulle det bli annorlunda, trodde jag.

Så kändes det också de första veckorna. Allting var stort och bra och jag kunde verkligen se jättebra på den. Jag använder det Zoomade läget vilket ger samma upplösning som på en iPhone 6. Allt var frid och fröjd tills utvecklarna började utveckla sina appar.

Först ut var som vanligt Facebook med att göra upplevelsen sämre. Av någon helt otrolig anledning stödjer de inte Dynamic Type (vilket gör att man kan välja textstorlek från telefonens inställningsmeny) eller har en egen inställning för textstorlek. I stället så släppte man en anpassad app för den nya skärmstorleken och gjorde – just det – texten mindre, och mindre…. och mindre.

Sen har det fortsatt i strid ström. Utvecklarna tycks tro att ju mer skärm man har desto mer innehåll måste man trycka in och desto mindre textstorlek kan man välja.

Jag förstår att det kan vara praktiskt för personer med normal syn att få med så mycket som möjligt men samtidigt så är det ju rätt många som ser lite halvtaskigt och som skulle ha glädje av större text på sin telefon. Extra larvigt blir det när Apple faktiskt har gjort det möjligt på ett enkelt sätt för utvecklaren så att användaren själv kan välja det som passar bäst.

Jag är också lite sur på Apple för sitt Zoom-läge. När det presenterades så lät det som att Zoom-läget alltid skulle välja samma upplösning som på en 5S. Så blev det inte. Zoomläget på en 6a går till en 5S medan det på en 6Plus går till en 6a. Här skulle väl Apple kunnat ge oss valet att välja Zoom-läge iPhone 6 eller 5S efter tycke och smak på Plusen. Då kanske jag fortfarande skulle kunna läsa mitt Facebookflöde i mobilen på ett bra sätt.

Så här är det inte i Android. Där finns faktiskt betydligt större möjligheter att ändra textstorlek och liknande, dessutom är det sällan så liten default-text som det är i iPhone.

Tyvärr är det för mycket jag tycker om med min 6 Plus för att bara kunna byta ut den. Den otroliga kameran, iMessage, möjligheten att skriva och svara på SMS via datorn, kopplingen med Handover till mina andra iOS-enheter och så vidare är funktioner som jag skulle få väldigt svårt att leva utan. Men jag hoppas verkligen att det ska göras förbättringar för oss som inte ser så bra. Det handlar inte bara om oss med synskador utan det handlar lika väl om den åldrande befolkningen som börjar få lättare synnedsättningar. Hur svårt kan det vara att bara ge oss valet att själva välja?

Det vanligaste argumentet är naturligtvis att designen blir förstörd och att applikationen inte blir lika snygg. Visst, det kan så vara, men om man inte kan använda appen spelar det liksom ingen roll hur snygg den är. Det måste vara bättre för utvecklarna också om så många som möjligt kan använda appen.

För övrigt finns det i och med iOS 8 en ny och helt underbar funktion. Den heter ”Läs upp skärm” och ger möjligheten att få skärmens hela innehåll, en hel text på webben till exempel, uppläst utan att ha skärmläsningsprogrammet VoiceOver igång. Funktionen aktiveras under Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Tal. När den aktiverats kan man sen på valfri plats dra från skärmens överkant med två fingrar och texten börjar läsas upp. Visuellt på skärmen dyker en liten kontrollpanel upp med play- och pausknapp samt framåt och bakåtkontroller där man kan styra uppspelningen. Enkelt och genialt. Så som funktioner på Apple-enheter är tänkta att vara.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier

    2 Replies to “Besvikelsen med iPhone 6 plus”

    1. Pingback: iPhone 6 Plus på service | Joche.se