iPhone 5 inköpt

iPhone 5I dag släppte Apple sin nya version av iPhone, iPhone 5.

Den senaste veckan har jag funderat på hur jag skulle kunna få tag på en ny iPhone på lanseringsdagen. Mitt första alternativ var via min operatör, Tele2. Inte för att förlänga ett abonnemang utan för att köpa telefonen kontant men låst till deras nät. Det visade sig dock att de endast ville sälja telefonen till nya kunder med abonnemang. Möjligen kunde man få köpa den om man förlängde ett befintligt abonnemang. Den dörren blev alltså stängd.

Återstod då att beställa telefonen från Apples nätbutik, fördelen med det är att man får telefonen olåst, nackdelen är uppenbar: 3-4 veckors leveranstid. Jag beställde ändå telefonen den vägen, klockan 02.48 i natt. Jag hade läst på Macworld att Apple Store i Täby skulle börja försäljning av telefonerna klockan 08.00 idag, men tänkte att chansen att få tag i en telefon via köande var så liten att det inte var någon idé att försöka.

På förmiddagen ringde jag ändå till Apple Store och frågade hur det såg ut på telefonfronten och de bekräftade att de fanns telefoner kvar. Så efter lunch åkte jag och min kollega ut till Täby Centrum för att leta efter Apple Store. Där visade det sig att det fanns 16-giggare kvar att köpa och vi blev väl omhändertagna. Apples butik i Täby Centrum är sjukt stor och har sjukt mycket personal. Först blev vi förda till en station där telefoner lämnades ut, sedan till nästa där det fanns SIM-kort.

Jag hade pratat med Tele2 innan och fått beskedet att Nano-SIM, som man använder i iPhone 5, endast fanns i deras egna butiker. Så var alltså inte fallet och Apple Store hjälpte mig med att göra simkortsbyte i Tele2s system. Snabbt, snyggt och smidigt.

Två roliga detaljer med Apple Store, eller tre egentligen: För det första så plockade min iPhone 4S automatiskt upp Apples WLAN, det är tydligen samma APN-inställningar på alla Apple Store, senast jag körde deras trådlösa nät var nämligen på Regent Street i London. För det andra så plockar de tydligen fram ens kunddata via ens betalkortsnummer, för snyggt och smidigt landade ett kvitto i den mail som är knuten till mitt Apple-ID. För det tredje så har Apple för några veckor sedan i samband med att butiken i Täby Centrum öppnade släppt Apple Store-appen för den svenska marknaden. Startar man den i närheten av en butik får man veta att butiken finns och får också tillgång till EasyPay, en möjlighet att självskanna tillbehör och snabbt och enkelt betala dem via sitt Apple-ID.

Om inte allt för lång tid spås det att Apple ska släppa nya iMac-datorer. Då ska det nog bli en sån hem, och då ska jag nog också åka till Apple Store. En väldigt trevlig btuik, med väldigt trevlig personal. Väl värd ett besök om man gillar Apple-produkter.

Telefonen då? Jo, jag är mycket nöjd med den. Den större skärmen är verkligen superbra och telefonen känns mycket trevlig i handen. Apple har också lanserat nya hörlurar till denna iPhone och de känns som de sitter mycket mer bekvämt i öronen, har inte hunnit testa dem med musik ännu men det ska göras. I samband med lanseringen av iPhone 5 bytte Apple också ut den dock-kontakt som man använt i många år. Den nya kontakten heter Lightning och är liten och platt. Fördelen är att den kan stoppas in oavsett vilket håll man vänder den åt. Nackdelen är att alla tillbehör man har inte passar längre. Lagom irriterande är det. :) Slutligen så har man flyttat på hörlursuttaget till botten av telefonen. När jag såg det på bild var jag väldigt skeptisk bland annat eftersom det innebär att man måste ha telefonen upp och ner i fickan, men faktum är att när man håller i telefonen med hörlurar inkopplade så blir det mycket smidigare, sladden kommer inte i vägen på samma sätt som när uttaget satt på toppen av telefonen.

Jag ska boa in mig i telefonen ordentligt, sedan kommer det nog finnas anledning att återkomma med mer synpunkter.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dela i Sociala medier

    2 Replies to “iPhone 5 inköpt”

      • Helt riktigt… Inte så lätt att hålla ordning på alla begrepp. Nu rättat i alla fall. :-)