Dubbla telefoner

SimCardsVisst är det bra med det mobila samhället men det leder också till en del i-landsproblem. Idag har jag en privatmobil med Telia-abonnemang och en jobbmobil med Telavox (en operatör för företag som kör i Telias nät).

Jag har en längre tid tyckt att det blir allt jobbigare att bära omkring på två telefoner. Det är nog med enheter som ska laddas och underhållas utan att man ska behöva ha två av själva telefonerna också. Tyvärr finns det ju ingen optimal lösning på problemet. Hur man än väljer att göra blir det inte bra.

Lösning 1 vore att enbart använda jobbets simkort. Det har både ett 08- och ett 07-nummer men det är bara 08-numret som jag lämnar ut i jobbet och det går att hänvisa när man har semester eller är ledig och ändå vara nåbar på 07-numret. Det som talar emot detta är framförallt att jag har ett ganska bra inkört privat mobilnummer och att det är krångligt att få alla att byta numret i sina telefonböcker. Numret kan ju vidarekopplas för röstsamtal men SMS går ju inte att vidarekoppla (vilket är rätt orimligt eftersom det infördes i GSM-standarden redan på 90-talet. Ändå har ingen operatör implementerat det…)

Lösning 2 är att i stället vidarekoppla jobbtelefonen till den privata telefonen och bara använda den. Hänvisningen för 08-numret görs via en app och går före vidarekopplingen så man kan stänga av jobbnumret när man så önskar. I från appen kan man också rinnga samtal via voip och därmed visa 08-numret ut även från en annan telefon. Problemet är bara att dels så fungerar den dåligt och dels får samtal via mobilnätet prioritet över appen. Ringer man bara med telefonen via mobilnätet så visas ju det privata mobilnumret och det är inte så seriöst att visa det när man ringer jobbsamtal.

Trots allt är det alltså lösning 1 som är den mest tilltalande. För Android finns ju också appar som vidarebefordrar sms som kommit till fel telefon, men det kräver ju fortfarande att man har en annan telefon igång, även om den naturligtvis kan ligga bara i en låda eller så inkopplad.

Det återstår alltså fortfarande att fatta ett beslut. Det enklaste hade ju varit en telefon med dubbla SIM-kort, men eftersom jag nu tänker gå tillbaka till iPhone så är det inte en option. Ett annat alternativ hade ju varit om det helt enkelt hade gått att byta till mitt privata mobilnummer på jobbkortet, men det verkar inte heller vara en möjlighet.

Dela i Sociala medier

    One Reply to “Dubbla telefoner”

    1. Pingback: Dubbla telefoner, del II | Joche.se