Dags för iPhone igen

ip6pJag gick över till Android på min privata telefon 2012. Inte så mycket för att jag inte tycker om iPhone, för det gör jag, utanför att iPhone då hade för liten skärm.

Android har varit att föredra för personer som är synskadade men som har synrester och använder skärmen, dels för att det funnits större skärmar att tillgå men också för att anpassningsbarheten i Android varit större. Exempelvis genom att man kan ha olika tangentbord, byta SMS-app och så vidare. Nu när Apple presenterat iPhone 6 och 6 plus så finns det bättre förutsättningar för att köra iPhone även som synsvag.

iPhone 6 med sina 4.7″ och iPhone 6 plus på 5.5″ ger klart bättre förutsättningar än föregångaren iPhone 5 och 5S som har 4″-skärm. Dessutom sägs iOS 8 som släpps på onsdag ha förbättringar för personer med synnedsättning så det är bara att hoppas!

Det finns dock ett orosmoln och det är att utvecklare tycker att den större skärmen ska utnyttjas genom att minska teckenstorlek för att i stället få plats med mer innehåll. Det kan lösas om utvecklare så som Facebook och andra stödde ”dynamic type”. Det innebär att användaren själv, via inställningarna i iPhone får välja teckenstorlek. Detta fungerar idag för SMS, kontakter, mail och så vidare i iPhone. Ju fler tredjepartsutvecklare som stödjer dynamic type desto bättre för användarna.

Hur som helst. Den 26 september släpps iPhone 6 och 6 plus i Sverige och jag hoppas på att få tag på en 6 plus redan på relasedagen.

Dela i Sociala medier