En dryg månad med Galaxy Gear

gearbildNu har jag kört min Samsung Galaxy Gear i drygt en månad och det är dags att sammanfatta mina synpunkter om den.

Den största kritiken som Gear har fått i olika recensioner är batteritiden. Alla förstår att man inte kan förvänta sig samma batteritid som ett vanligt armbandsur men ändå har folk varit missnöjda. Ett missnöje som jag inte kan förstå. Jag laddar klockan ungefär en gång i veckan och laddningen tar max en timme så man hinner gott o väl ladda upp klockan fullt under morgonbestyren och sen sätta på sig den när man drar till jobbet. (Här bör nämnas att jag har skärmen inställd på lägsta ljusstyrka vilket jag tycker räcker i de flesta situationer.)

2014-01-29 13.42.30Det finns många bra saker att säga om Gear och det finns också några mindre bra. Vi börjar med en funktion som är både bra och dålig på samma gång, nämligen möjligheten att ringa telefonsamtal från klockan. Man slår numret (eller bläddrar bland kontakterna) och ringer upp. Samtalet kan endera föras via högtalarfunktionen i klockan eller så kan man med ett enkelt knapptryck skicka samtalet till sitt headset. Man kan på samma sätt se vem som ringer och om man vill svara handsfree på klockan. Det finns egentligen bara ett enda problem med den här funktionen och det är att skärmen på telefonen som man antagligen har i fickan aktiveras och då kan det börja hända spännande saker som man inte hade tänkt sig. Detta är alltså en klar nackdel och något som man får hoppas åtgärdas i kommande mjukvaruuppdateringar av endera Gear eller telefoner (i mitt fall Samsung Galaxy Note 3).

En annan trevlig funktion är möjligheten att läsa SMS på klockan. Man kan tyvärr inte svara, annat än med fördefinierade svar, men det är ändå praktiskt att bara kunna kolla på klockan lite diskret för att läsa SMS om man sitter i ett möte till exempel.

Eftersom man kan få avisering av både samtal och SMS på klockan behöver man inte heller ha något som helst ljud på på telefonen. När jag får ett SMS eller ett samtal vibrerar klockan diskret och risken för att missa ett samtal blir i och med det mycket mindre. Det är mycket lättare att missa en vibration i en byxficka än en vibration mot handleden. Även väckningsalarm aviseras på detta vis, men jag har ännu inte vågat stänga av ljudet på väckningen på telefonen.

Vad finns det då för negativt att säga om klockan? Det finns egentligen bara en enda sak som jag direkt kan peka på som en negativ pryl och det är kameran. Jag förstår verkligen inte vad den gör där. Visserligen går inte kamerans ”slutarljud” att stänga av så man kan inte fotografera utan att någon märker det, men ändå. Det känns som en funktion som endast kommer användas av tonåringar som vill ta smygbilder i omklädningsrummet eller liknande. Någon praktisk användning för en kamera på handleden finns verkligen inte, speciellt inte när man måste använda en helt vansinnig vinkel på armen för att över huvud taget få en bild.

Behöver man då en sån här enhet? Svaret beror väl på hur kul man tycker att ny teknik är. Jag gillar verkligen funktionerna i Gear, jag skulle gilla den ännu mer om det gick att skriva svar på SMS, skriva FB-statusar på ett vettigt sätt och liknande. Däremot skulle jag nog inte ha köpt den för strax över 2 000 kronor. Nu fick jag den med i en väldigt generös deal med Telia och då kommer saken i ett annat läge. Skulle jag vilja gå tillbaka till ett vanligt ”dumt” armbandsur? Nej, troligen inte. Det ska bli spännande att se utvecklingen av smarta klockor framöver för det är helt klart en produktlinje som kommer mer och mer. Jag skulle också kunna tänka mig att ha ett armbandsur som är en riktig mobil enhet och inte bara måste hänga ihop med en mobil. Det vore exempelvis suveränt att köra sin jobbtelefon som ett armbandsur med ett headset. Helt suveränt vore det faktiskt.

För övrigt vill jag ha en telefon med dubbla sim-kort så jag slipper bära omkring på dubbla uppsättningar telefoner.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier