iPhone 3GS vs HTC Desire del II

I början av maj skaffade jag en HTC Desire och har testat på livet med Android-mobil i en dryg månad nu. Jag sammanfattade lite av mina första intryck här i bloggen den 9 maj och det här är en uppföljning på det.

Jag börjar i det här inlägget med en liten sammanställning av vad som är dåligt med HTC Desire och Android och det som är bra.

Minus med HTC Desire och Android:

Det vill säga, saker som är sämre än på iPhone eller dåliga i största allmänhet.

 • Skärmprecision
  Skärmen på HTC Desire är visserligen multi-touch men det fungerar verkligen sådär. Precisionen i skärmen är urusel och märks framförallt när man försöker skriva på den.
 • Textinmatning
  Som jag nämde ovan märks bristen i precision extremt mycket när man skriver. Man kan sätta fingret på bokstaven E men likförgannat skriver telefonen W eller R. HTC Desire saknar dessutom svenskt tangentbord i grundutförande. Det finns ett par olika alternativ, och det som nog har bäst förutsättningar att fungera, Smart Keyboard Pro, är en betalapp och således inte tillgänglig i Sverige. Textigenkänningen fungerar relativt bra vilket gör att det ändå går hyfsat att skriva, även om basala ord som ”köttbullar” och ”längre” inte finns med i ordlistan. Ett annat problem med textinmatning för oss som är vana med iPhone är att displayen på HTC Desire är något smalare vilket gör att det inte finns plats för lika stort utrymme mellan knapparna. Det i kombination med ovan nämnda precision gör att jag drar mig för att författa längre texter på Desire.
 • Tethering
  Att använda HTC Desire som modem fungerar inte standarsmässigt. HTC har valt att följa Microsoftstandard i stället för standarder för USB vilket gör att tethering med Desire inte fungerar på Mac. Urdåligt!
 • Krasher, krasher och åter krasher
  Appar dör konstant, telefonen startar om när man minst anar det, listan på buggar kan göras lång – och har så redan gjorts exempelvis på Swedroid-forumet. Android känns fortfarande inte färdigt, utan har blivit lite av en ”bananprogramvara” – sådan programvara som får utvecklas hos kunderna. Ibland känns hela Android som ett enda stort betatest. Nya versionen av Android ser lovande ut, men inte ens gud vet när HTC kan tänkas släppa en uppdatering till sina mobiler med ny version av Android och HTC Sense.
 • Blåtandsheadset
  Det här är kanske den största missen i hela telefonen. Telefonen går nämligen inte att ”knapplåsa” när man talar i blåtandsheadset vilket gör att skärmen är aktiv i fickan hela tiden man pratar i telefon och precis vad som helst kan hända. Glöm också att försöka slå upp nåt i kalendern, svara på ett SMS eller något annat medan du pratar i telefon i headset. Ljussensorn är aktiv hela tiden och så fort du närmar dig skärmen med ett finger blir den svart. Desire stödjer för övrigt inte A2DP fullt ut vilket gör att det inte går att få information om namn på den som ringer, eller få information om vilken låt som spelas.
 • Skärmlås
  När telefonen är låst och man slår på den ska man dra ner för att låsa upp. Den gesten är väldigt oprecis och går att göra med lite vad som helst. Den kapacitiva skärmen på HTC Desire är mycket mer känslig och det är inga problem att använda telefonen med tunnar handskar och dylikt, vliket även det gör det lätt att låsa upp den av misstag i fickan. Här finns en fiffig lösning, med skärmlösenord – man ritar ett mönster på skärmen för att låsa upp telefonen. Smidigt är det, men det känns ändå märkligt att man måste aktivera en sån funktion för att telefonen inte ska busringa.
 • Market
  Market finns fortfarande inte fullt tillgänglig i Sverige. Det går inte att köpa betalapplikationer vilket är uruselt. Google skyller på att de inte lyckas teckna avtal med banker. Det känns väldigt märkligt. Är det av samma anledning som man väljer att inte sälja Nexus One i Sverige?
 • Synkronisering och Mac-användare
  Jag vet att det är Google som gjort Android. Men ändå, borde det verkligen och rimligen inte gå att synka med något annat och mer vettigt alternativ?! Inte annat skulle det ju vara lättare att locka över Mac-folk om man hade stöd för synk mot MobileMe tillexempel. Bristen på synkmöjligheter på Macen känns lite som ett straff. Tänk om iPhone bara skulle ha gått att synkronisera mot Mac. Vilket liv det skulle blivit.
 • FM-radio
  Den inbyggda FM-radion i HTC Desire är ett sorgligt kapitel. Den korta och enkla beskrivningen av den är: Den fungerar inte.

Plus med HTC Desire och Android:

Det vill säga, saker som är bättre än på iPhone.

 • Multitasking
  Möjligheten att köra flera program samtidigt är fantastiskt trevlig. Att spela musik från Spotify samtidigt som man surfar är kanon. Det fungerar dock så där. Trots 1GHz processor så går det oftast inte att köra RunKeeper och Spotify samtidigt. Speciellt inte om man lyssnar på musiken via blåtandheadset. Det fungerar dock oftast utmärkt att lägga MSN i bakgrunden. Handover mellan 3G och WIFI fungerar också förvånansfärt fint.
  Detta är löst i iPhone OS 4 och på ett sätt så att bara de delar av en app som måste vara igång är det, allt för att minska batteri och minneskonsumtion.
 • Webläsaren
  Jag föredrar iPhones webläsare, men Android har en stor fördel i att texten justerar om sig när man zoomar så man ska slippa scrolla i sidled. Smidigt och snyggt. Ge mig på iPhone!
 • HTC Sense
  HTC Sense är HTCs ”skal” för hemskärmarna. Det är snyggt och fungerar bra. Rörliga bakgrunder är häftigt, men kanske inte så nödvändigt. Widgets med små smarta funktioner är mycket trevliga. Widgets används till exempel till att visa klocka, väder, kommande kalenderhändelser och liknande små enkla saker som underlättar vardagen.
 • WordPress
  Den officiella WordPress-appen för Android är bättre än iPhoneversionen, bland annat för att det finns betydligt fler inställningar. Men detta är ju egentligen inte något som har med Android att göra. Det fungerar bara bättre på Android helt enkelt. (Nu är det iofs en klen tröst eftersom det inte är smidigt att skriva blogginlägg med just Desire…)
 • MSNDroid
  Helt klart en suverän MSN-applikation. Fungerar lysande helt enkelt.

I morgon, den 7 juni klockan 19.00 svensk tid förväntas Steve jobs gå upp på scenen på WWDC och presentera en ny iPhoneversion, fjärde generationens iPhone som förväntas få namnet iPhone HD. Ryktena har florerat länge och det går att läsa om dessa lite var stans på nätet. Man kan också förvänta sig att Jobs meddelar när iPhone OS 4 kan tänkas släppas publikt. En gissning är att de kommer ske rätt snart, troligen inom någon eller några veckor. Därefter är multitaskingproblmet all – så snart utvecklarna uppdaterat sina mjukvaror. Det ska bli spännande att få köra iPhone OS 4 i full liveversion inklusive uppdaterade Appar.

Jag har redan märkt, eftersom jag går med både HTC Desire och iPhone på mig, att jag oftare plockar upp iPhone ur fickan när jag ska köra Gowalla, twittra eller läsa min e-post. Helt klart är att det är iPhone som är vinnaren i det långa loppet. Android har kommit en bra bit på väg, men Apples försprång på den här marknaden blir nog svårt att ta igen, i alla fall på kort sikt.

Slutligen vill jag ännu en gång påpeka, vilket ju brukar vara käpphästen för varför man ska välja Android. Androidförespråkarna hävdar nämligen att Android är fri och iPhone inlåst. Det är en väldigt modifierad sanning. För det första så kommer bara program upp i Market som Google tycker ska vara där. Operatörerna har väldigt stor makt och pekar de på ett program de inte vill ha där, så försvinner det. För att köra vissa program och funktioner måste man också ”roota” sin Androidmobil (jämför Jailbreak på iPhone). Kort sagt. Båda mobilerna är i princip lika inlåsta och det handlar egentligen mer om tycke och smak än om något annat. Framförallt handlar det nog om ens husgud heter Google eller Apple. I det läget måste jag nog erkänna: Jag älskar produkter som det står ”Made by Apple in California” på – inte just för att det är Apple, utan för att de fungerar smartare, bättre och stabilare i de flesta fall.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Dela i Sociala medier

  2 Replies to “iPhone 3GS vs HTC Desire del II”

  1. Jag kan hålla med dig i en del av det du skriver, men inte allt.

   BT-headset fungerar fint för mig. Jag har inte upplevt de problem med knapplås som du skriver om.

   Textinmatningen. Här handlar det om vad handen/muskelminnet är vant vid. Det tog tid för mig att lära mig skriva längre SMS med min gamla Nokia, samma sak med HTC Desire. Fördelen med Android är att man kan välja lite olika tangentbord, lite efter vad man själv tycker är bra. Att skriva lägre texter är nog mer en vanesak.

   FM-radion är verkligen usel, det håller jag med om, men att den inte fungerar alls stämmer knappast. Det går att använda den, men visst brusar det en smula.

   Att det inte går att köpa betal-apps på Market är minst sagt underligt, och ingen vet varför.

   Skärmlåset har jag nog aldrig haft problem med. Även här handlar det nog om muskelminnet.

   Notera då att jag gick direkt ifrån en N95-8GB till en HTC Desire.

   Slutligen håller jag med dig om att det är en del saker i Android som absolut behöver mogna. Vi får se hur Android 2.2/FroYo kommer förändra hur vi upplever vår HTC.

   Jag ska också ta del av morgondagens event.

   • Vad har du för BT-headset? Det här har ju varit en rätt het diskussionsgrej bland annat på Swedroid och på en del internationella forum, så jag är knappast ensam med problemet, men det är ju skönt om du slipper det ;-)

    Du kan ha rätt vad gäller textinmatningen. Jag har kört iPhone i ett och ett halvt år och det kan vara svårt att lära om, men jag tycker fortfardne att det är för stora brister i textigenkänningen.

    Jag har bara provat FM-radion ett fåtal gånger. Ena gången i bil på Nynäsvägen där jag fick in SR Stockholm extremt brusigt och kunde över huvud taget inte ta in någon av reklamstationerna. Samma resultat när jag en gång provade inne i stan. Numera har jag FM-radio i headsettet så det här är inget problem längre.

    Skärmlåset tror jag inte handlar om muskelminne. Problemet är ju att skärmen låser upp sig när jag har den i byxfixan. Eller gjorde innan jag aktiverade skärmlösenord.

    Jag tror också att Android 2.2 kan göra väsentlig skillnad, problemet är bara att ingen vet när HTC kan tänkas släppa den till sina telefoner. Att det inte kommer ske i samband med att 2.2 blir tillgängligt på Nexus One till exempel.