Två veckor med Android

Note II vs iPhoneNu är det två veckor sedan jag började använda min nya Galaxy Note II LTE. Som jag skrev redan i det första inlägget så har iPhone är hårt grepp om tillgängligheten för gravt synskadade. Talkback på Android är visserligen på rätt väg, men det kommer nog dröja ännu ett tag innan det är ett realistiskt alternativ för gemene man. Detta beror till stor del på att det finns så otroligt många tillverkare av Android-telefoner och alla slänger dem på sina egna gränssnitt. Samsung har sitt TouchWiz, HTC har Sense och så vidare. Dessa egna gränssnitt kan delvis bytas ut genom att man byter launcher, enkelt uttryckt det program som hanterar telefonens skrivbord. Dock så bår det inte att avvaktivera tillverkarnas alla funktioner vilket gör att det kan ställa till problem för program som ska läsa och tolka skärmen. Av de tillverkargränssnitt jag hittills kikat på så är det ändå Samsungs TouchWiz som är mest nära det man brukar kalla ”Vanilla-Android”, alltså ren Android utan tillägg. Vanilla-Android finns enbart på de telefonmodeller som kallas för Nexus, oavsett tillverkare.

När det däremot gäller tillgängligheten för användare med nedsatt syn, det vill säga de som ser så pass bra att de inte behöver utnyttja tal hela tiden eller kanske inte alls så måste man konstatera att Android har gått om iPhone. Inte bara för att möjligheten till telefoner med betydligt större bildskärms finns, Note II har 5,5″ bildskärm, utan också för att det finns så stora möjligheter att individanpassa sin telefon i Android.

Dels går det att ställa in textstorlek som följer med i i stort sett hela systemet, inte som i iPhone bara i vissa appar. Dessutom går det att ersätta systemprogram såsom SMS-hantering med andra tredjepartsprogram där det finns bättre möjligheter till anpassning. Man kan också enkelt byta tangentbord för inmatning. Det finns en uppsjö olika inmatningstangentbord där Swiftkey kanske är den största. Swiftkey har ordpediktion och ett sätt att mata in text där du för fingret från bokstav till bokstav utan att släppa fingret och programmet förstår vad du vill skriva för ord. Denna funktion kallas Flow och fungerar förvånansvärt bra. Jag skulle nog bedöma att jag skriver i alla fall dubbelt så snabbt med Flow aktiverat som när jag använder skärmtangentbord på vanligt sätt. En annan sak som går att ändra i Android men inte i iOS är vilken talmotor man vill använda. Acapela som är den största leverantören av högkvalitativa talsyntesröster har en version för Android där varje svensk röst kostar strax under 40 spänn. (Att jämföra med datorversionen där ett svenskt röstpaket kostar i runda slängar 8500 kornor – plus moms.)

Är allt då bättre med Android än med iPhone? Naturligtvis är det inte så. Varje operativsystem har sina för- och nackdelar och inget av dem är perfekt. Från iPhone är det väl framförallt funktioner i vissa appar som jag saknar. Jag har inte hittat någon app för kalenderhantering i Android som jag är nöjd med. (Tips mottages tacksamt – skriv kommentarer!). Vidare så fungerar en del appar helt annorlunda i Android än i iPhone. Ett exempel är min favoritapp Res i STHLM som heter STHLM Traveling i Android. Androidversionen fungerar MYCKET sämre och är mycket mer ologisk än versionen för iPhone. En annan app jag använder flitigt är Tågtavlan. Den är trevlig även i Android – men med det enda lilla problemet att det inte går att koppla Android-versionen till Facebook. Man kan alltså inte ”checka in” på sina tåg och visa detta på FB. Inte livsavgörande men irriterande.

Slutsatsen är väl att både iOS och Android är väldigt kompetenta operativsystem med många likheter och en del märkbara skillnader. Vilket man väljer blir väl till slut tycke och smak. Ser man inget alls och behöver tal är det absolut iPhone med VoiceOver som gäller, medan man som synsvag kan välja mer fritt mellan de två systemen. Jag blandmissbrukar Android och iPhone nu, Android privat och iPhone på min jobbtelefon – dessutom har jag inga planer på att byta bort min älskade iPad.

En sista intressant detalj är att jag inte lyckas använda webtjänsten för färdtjänstbokning i Stockholm på min Android. Det går hur bra som helst på iPhone men på min Note II får jag felmeddelande när beställningen ska sparas. Skumt värre! Har hittills bara testat med standardwebläsaren i Android och det kan absolut vara värt att se om det går bättre med exempelvis Crome eller Dolphin.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier

  2 Replies to “Två veckor med Android”

  1. Kul att du gillar din nya mobil.

   Men skippa tågtavlan och byt till Train info Sweden istället. Saknar förvisso checha-in-på-tåget, men har allt annat du behöver. En ny version lär vara på väg.

   Jag har inga problem att boka färdtjänst i mobilen. Använder Dolphin och det fungerar fint. Chrome kan du skippa helt. Seg och jobbig.

   • Hej,
    Eftersom Tågtavlan fungerar i övrigt precis som jag vill ser jag ingen anledning att byta. Det är just check-in-grejen jag saknar i övrigt är jag nöjd.
    Det intressanta är att jag kommit fram till att just Crome är den av de browsers jag provat som faktiskt fungerar allra bäst. Dolphin som du förespråkade gillade jag inte alls. Tänk så olika man kan tycka. :)