Politiker fick famla i mörker

En politiker försöker läsa inköpslistan.Idag har jag varit i Norrköping för att med jobbet genomföra en kampanj där vi träffar lokala politiker. Syftet med dagen är att visa politikerna lite hur en synskadad persons vardag ser ut och förklara varför det är så viktigt med fungerande ledsagningsinsatser. I första hand vill vi att ledsagning ska beviljas enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. På Synskadades Riksförbunds webplats kan du läsa mer om kampanjen.

Politikerna mötte oss i en av Norrköpings gallerior där de fick i uppdrag att med förbundna ögon eller så kallad fingerad optik* göra ett antal inköp i en mat- eller klädbutik. Till sin hjälp fick de en inköpslista och en vit käpp.

Efter ungefär en timmes aktiviteter i centrumet återsamlades vi i ett konferensrum där de församlade fick fika och vi diskuterade problemet.

Dagen kändes extremt lyckad och jag tror att flera av politikerna fick något att fundera på efteråt. Förhoppningsvis leder det i förlängningen till att personer med synnedsättning i Norrköping kan få bättre insatser från kommunen vilket gör att de kan leva ett mer självständigt och fritt liv.

politiker

Några av de deltagande politikerna har bloggat om sina upplevelser. Dessa kan du läsa här, här och här.

* Fingerad optik är glasögon som simulerar synskador. De glasögon politikerna fick bära simulerade tunnelseende, grå starr och grön starr. Glasögonen är inte helt olika skidglasögon. För att simulera blindhet används ögonbindel av samma typ som exempelvis används när man vill sova på flygplan.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier