Ny kamera: Pentax Optio WG-II

Pentax WG-2Då var det dags för nya leksaker igen. Man är visst oförbätterlig. Denna gång är det en Pentax Optio WG-II som jag skaffat mig. Det är en kompakt digitalkamera med 16Mp bildsensor. Det lite roliga med den här kameran är dels att den är vattentät till tio meter och dels att den är speciellt lämpad för macrofotografering då det sitter sex stycken LED-dioder runt objektivet för att belysa det man fotar på nära håll.

Demo med macro
Demo med macro. (Klicka för högupplöst version)

I videon ovan syns exempel på vad man kan göra med den här kameran när det gäller macro-bilder. Observera att kameran i videon är en Optio WG-II GPS, det är identiskt samma kamera men med GPS-modul för geotagging. Jag valde bort denna funktion bland annat på grund av att GPS-modellen är restnoterad hos tillverkaren.

Jag har inte hunnit testa kameran så jättemycket ännu, men det lilla jag hunnit med så är jag mycket nöjd och imponerad. (Se bilden till vänster, och notera framförallt det gröna bladet i mitten när du tagit upp bilden i full upplösning.)

Kameran är förutom sin vattentålighet också tålig vad gäller skakninga, kyla och tryck. En kul detalj är att den levereras med en rem med karbinhake för att man enkelt ska kunan fästa den i bältet, på en väska eller vad man nu önskar.

Kameran kan också spela in video i full HD (1080p) och det gör den mycket bra även om ljudet, på grund av vattentätheten, har en tendes att bli aningens burkigt. För familjefilmaren är det ändå helt okej kvalitet på ljudet. Först trodde jag att det bara gick att aktivera filmläget genom kamerans motivprogramsinställningar (det finns för övrigt mycket skoj och smart där, som jag får utforska mer och återkomma till) men det visade sig att Pentax har något man kallar för ”grön knapp”. Denna gröna knapp kan man tilldela olika funktion efter önskemål och man kan då ställa in den så den växlar mellan video- och stillbildsläget. Video sparas i .mov-format och kan således importeras direkt till till exempel iMovie. Trivsamt!

Hittills har jag bara hittat en sak som stör mig, och jag kan inte bestämma mig för om det är en bugg eller en feature. Kameran känner inte av om man vrider den för att ta bilder, det vill säga att den inte sparar någon meta-data i bilden om bildens rotation och jag hittar inte heller någon inställning för att ändra det. Dåligt.

Jag ser fram emot att testa kameran vidare och framförallt för att våga prova den under vatten. Jag tycker alltid det där är så läskigt med så kallade vattentäta saker. Om jag vågar prova så lovar jag att posta det som en video här i bloggen. :)

(Om någon skulle vara intresserad av en Panasonic Lumix DMC-TZ10 så går det bra att höra av sig.)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier