Ny dator till husse

Dell Studio 17 baksidaOK, jag får väl erkänna att jag är lite lite prylbög. :-)

Den 21 januari beställde jag mig en ny Dell Studio 15 och i dag ramlade den ner på jobbet levererad av Schenker. Processor i form av Intel DualCore på 2,26 GHz, 3Gb RAM, 250 Gb Hårddisk, slot in-dvd, hsdpa och naturligtvis trådlöst nätverk, blåtand, minneskortsläsare och allt det andra.

Det roliga med Dell är ju att det går att välja färg och form på burken.  Lite roligt med något färgglatt i stället för något svart och tråkigt.

dsc_0957Tanken är att skaffa någon form av expantion/docka för att använda den som primär dator även hemma, så det enkelt går att ta med den och lika enkelt att koppla in den hemma för stationär användning, jag föredrar ju helt klart att köra dator på 24″-skärm hemma än på 15″ om jag får välja alltså. :-)

Det enda som spontant är lite störande är att det verkar som DVD-läsaren i burken inte är regionfri. Mycket irriterande.

Andra bloggar om: , , ,

Ny kamera

Första bilden med ny kamera (klicka för stor)
Första bilden med ny kamera (klicka för stor)

Nu har jag äntligen blivit med systemkamera. Som jag har längtat! Det blev en Nikon D60 med tillbehörspaket inhandlad hos SIBA. Fördelaktigt mellanreaspris var det så det blev till att slå till på en gång.

Nikon D60 med blixtJust nu har jag ett 18-55-objektiv och jag får väl se om det kommer räkca även på längre sikt. I tillbehörspaketet ingår även en extra blixt med ”uppblixt-funktion”. Det gör att man inte behövar skjuta blixten i ansiktet på sina motiv vilket jag tycker ger bättre bilder. Dessutom är den mer kraftfull än den blixt som sitter inbyggd på själva kameran. 10,2 Megapixel bjuder den på och det kommer ju räcka långt och som första kamera tror jag det blir aldeles perfekt.

Självklart blev Skippen det första motivet att provskjuta kameran med. Klicka för fullstor version av bilden. Jag tycker nog inte man kan klaga på den.

Uppdatering: Fotoguidens test av D60.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Trådlös el

Nexa Trådlösa strömbrytareNja, det är kanske en lätt överdrift, men jag har införskaffat trådlösa strömbrytare till mina elurtag. Jag har fem stycken brytare och två fjärrar varav jag har kopplat 4 av mottagarna/brytarna till en och samma grupp för att med en knapptryckning kunna tända och släcka husets alla fönster- och bordslampor.

Jag valde ett system från ett företag som heter Nexa, vars komponenter säljs av Kjell & c:o (artikelnummer 50230 för 2-pack+fjärr och 50231 för singelmottagare). Det är utbyggbart med både dimmers och vanliga brytare, och det går till och med att ha infällda urtag med fjärrströmbrytare. Kjell säljer även ett annat system, men det är inte utbyggbart på samma sätt som Nexa-systemet.

För att min setup ska bli komplett måste jag dock kompletera med LCD-fjärrkontrollen. Med den kan man programmera timerfunktioner för av-och-påslag och liknande. Mycket praktiskt om man inte är hemma.

Nu har jag monterat allt och då samtidigt passa på att sätta upp adventsljusstakarna. Det är ju första advent i morgon!

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Spotify i luren?

Flatrate på data i mobilen börjar helt plötsligt bli av intresse. Enligt IDG jobbar Spotify med långtående planer på att lansera Spotify för S60 och iPhone. Att släppa en klient för Symbian 60 skulle innebära möjlighet till Spotify i många mobiltelefoner från exempelvis Nokia.  Sedan tycker jag iofs att IDG är lite överdrivna; att kalla det för hemliga planer var ju kanske lite väl. Trevligt hur som. Gief flatrate. Gief Spotify4S60 :)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Nokia N85 – en riktigt cool lur

Foto: Nokia
Foto: Nokia

I fredags landade en Nokia N85 på mitt skrivbord. Det är senaste luren i N-serien från Nokia och en av de första med OLED-skärm. Det första man slås av, förutom hur snygg luren är, är att skärmen är otroligt färgstark även utomhus i starkt ljus. En trevlig feature är också att det går att välja storlek både på menyer men även i själva SMS-applikationen. Detta gör SMS betydligt mer hanterbart om man inte ser så bra – framförallt som luren bjuder på grym kontrast i vit text mot svart bakgrund. Grymt!

Man har också pillat in en helt ny radioapplikation där FM-radio och internetradio samsas sida vid sida. Upptäckte till min glädje att Soundic Radio fanns med som valbar station i radion och det fungerar kanon att sreama stationen via WLAN.

En cool – men onödig detalj – är att luren har inbyggd FM-sändare vilket innebär att du kan skicka din musik vidare via radiovågor till närmsta stereo för att trycka ut musiken där. Jag har provat och det låter faktiskt riktigt bra. Pluspoäng.

En riktigt najs funktion som tidigare funnits på Nokias lurar men som av någon anledning försvann för ett tag sen är tidsstyrda profiler. Det är en klockren funktion. Du talar helt enkelt om för telefonen till vilket klockslag den valda profilen ska gälla och när tiden uppnåtts byter luren automatiskt tillbaka till profilen Allmänt. Perfekt för möten – eller för att få en ostörd nattsömn.

En sista extra pluspoäng plockar luren genom att ha ett knapplåsreglage på ena långsidan. Knapplåses aktiveras och avaktiveras visserligen automagiskt med luckan men det är najs att kunna stänga av knapplåset utan att dra i sär luren och framförallt att kunna knapplåsa den när man kopplat upp sitt headsetsamtal och vill förvisa luren till innerfickan.

Nokia N85 kör Symbian 60 med FP2 vilket gör att den också går att köra TALKS i vilket ju är bra. Luren är sådär ur tillgänglighetspunkt. Mycket blanka ytor utan taktil märkning att förlita sig på, men är man en van telefonanvändare så är det nog inget problem att lära sig hantera luren.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dags att prova på ”det andra operativsystemet”

Mac MiniNu är det äntligen dags att prova ”det andra operativsystemet”, det vill säga MacOS X. En Mac Mini har beställts för att delvis leka tevedator och delvis agera lekdator för att jag ska lära mig mer om Apple’s värld. Det ska bli riktigt spännande faktiskt. Mac mini är i alla fall en fruktansvärt ball liten dator. För hoppningsvis så ramlar burken ner via posten i morgon.

Andra bloggar om: , ,

David och Goliat

Det är rätt intressant att jämföra mina två bärbara datorer. Den stora, min arbetsdator, en HP NX9420 mot den lilla, min privata Eee PC 901. Den senare en liten surfdator, den första en stor dator med mycket kapacitet. Men helt klart är den lilla smidigare att ta med sig på kortare resor där inte den fullstora behövs.

HP vs Eee

Andra bloggar om: , ,