Nokia N85 – en riktigt cool lur

Foto: Nokia
Foto: Nokia

I fredags landade en Nokia N85 på mitt skrivbord. Det är senaste luren i N-serien från Nokia och en av de första med OLED-skärm. Det första man slås av, förutom hur snygg luren är, är att skärmen är otroligt färgstark även utomhus i starkt ljus. En trevlig feature är också att det går att välja storlek både på menyer men även i själva SMS-applikationen. Detta gör SMS betydligt mer hanterbart om man inte ser så bra – framförallt som luren bjuder på grym kontrast i vit text mot svart bakgrund. Grymt!

Man har också pillat in en helt ny radioapplikation där FM-radio och internetradio samsas sida vid sida. Upptäckte till min glädje att Soundic Radio fanns med som valbar station i radion och det fungerar kanon att sreama stationen via WLAN.

En cool – men onödig detalj – är att luren har inbyggd FM-sändare vilket innebär att du kan skicka din musik vidare via radiovågor till närmsta stereo för att trycka ut musiken där. Jag har provat och det låter faktiskt riktigt bra. Pluspoäng.

En riktigt najs funktion som tidigare funnits på Nokias lurar men som av någon anledning försvann för ett tag sen är tidsstyrda profiler. Det är en klockren funktion. Du talar helt enkelt om för telefonen till vilket klockslag den valda profilen ska gälla och när tiden uppnåtts byter luren automatiskt tillbaka till profilen Allmänt. Perfekt för möten – eller för att få en ostörd nattsömn.

En sista extra pluspoäng plockar luren genom att ha ett knapplåsreglage på ena långsidan. Knapplåses aktiveras och avaktiveras visserligen automagiskt med luckan men det är najs att kunna stänga av knapplåset utan att dra i sär luren och framförallt att kunna knapplåsa den när man kopplat upp sitt headsetsamtal och vill förvisa luren till innerfickan.

Nokia N85 kör Symbian 60 med FP2 vilket gör att den också går att köra TALKS i vilket ju är bra. Luren är sådär ur tillgänglighetspunkt. Mycket blanka ytor utan taktil märkning att förlita sig på, men är man en van telefonanvändare så är det nog inget problem att lära sig hantera luren.

Andra bloggar om: , , , , , , ,