Akta dig för en UC

Härom veckan hörde jag på radion, jag tror det var i P1, ett reportage om att Sverige måste anpassa sig till hårdare kreditregler vid avbetalningar. Det är idag alldeles för lätt att få en avbetalning på exempelvis en mobiltelefon. Det ska inte räcka med en kreditupplysning, utan man kan till exempel vara tvungen att visa upp ett anställningskontrakt.

Det här är så klart rena döden för all butiksförsäljning och riskerar till att antalet köp minskar. Och frågan är ju hur stor skillnad det egentligen gör. Redan som det är är det ju trots allt rätt så knepigt att få krediter. I alla fall om du inte är helt kompis med UC.

UC är störst på kreditupplysningar i Sverige och sitter på detta vis på en helt otrolig makt. För att ge de som använder UC ett bra verktyg när de gör en kreditbedömning tillhandahåller UC en så kallad riskprognos. Denna sträcker sig från 0-100%. Där 0 naturligtvis är lägst risk och 100 är högst risk. Den här prognosen påverkas av en massa faktorer, till exempel hur många som ställt frågor. Om du till exempel vill teckna ett banklån så kan du inte jämföra olika banker eftersom varje bank vill ta en kreditupplysning innan de svarar på vilken ränta de kan erbjuda dig. Du bör därför helt enkelt chansa och välja den bank du tror mest på, för du har lägst riskbedömning första gången någon frågar.

Jag har gjort den här resan. I vintras så fick jag ett mail från Lendo. Ni vet det vanliga tugget om att de gör en upplysning och du får svar från flera banker. Det som de inte talar om är att det naturligtvis inte ingår några riktiga banker bland deras kunder. Det är såna där ockerbanker som Marginalen och liknande. Ett av förslagen jag fick var ett lån med över 30% ränta.

Denna enda kreditupplysning från Lendo höjde riskprognosen från 0,1% till 6,5%. Detta, har jag just tagit reda på, beror på just att det är Lendo som gjort en fråga. Olika banker/kreditgivares frågor innebär olika höjning av risknivån. Bye bye lån. För har du kommit upp i 6,5% i risk så är det kört för dig. Med dessa 6,5% av 100% är du inte längre värd att ge ett lån. Skulle du mot förmodan få ett så är det till ocker-räntor.

Så ett gott råd: Tänk efter före du låter någon göra en UC på dig. Det kan få större konsekvenser än du tror. På UC:s site MinUC kan man beställa ut information om sig själv och därmed se vad man har för riskprognos idag. Ska du låna pengar bör du absolut se till att du har bestämt dig. Två vanliga bankers frågor kan fortfarande ge dig ett lån, men du måste räkna med att du kommer få en sämre ränta än om du har tomt på frågesidan.

En fråga stannar inte för evigt, men syns och påverkar din riskprognos under 12 månader. Kul kuriosa är att Nordea anser att en riskprognos på 6,5% betyder att kunden troligen har en betalningsanmärkning inom tre månader.

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela i Sociala medier

    2 Replies to “Akta dig för en UC”

    1. Pingback: Akta dig för en UC, del II – Joche.se

    2. Pingback: Akta dig för en UC, del III – Joche.se