Freestyle Libre – glukosmätning på nytt vis

Jag hade glömt att jag hade hört talas om den här grejen. Det var ett tag sen och när jag hörde talas om det var den ny och knappast något som var tillgängligt i Sverige. Nu i veckan var jag och träffade min diabetesläkare på SöS. Vi diskuterade ojämnheter i mina blodsockervärden och hur vi ska komma till rätta med dem. Hon frågade då om jag hade hört talas om Freestyle Libre, som jag alltså hade glömt att jag hade hört om.

Freestyle Libre är en glukosmätare. Det är alltså inte en blodsockermätare eftersom den inte mäter glukosvärdet i blodet utan i vävnadsvätska under huden. Mätningen är stickfri, man sätter en senor på baksidan av överarmen och läser av den med en avläsare. Det gör att man kan testa sitt glukosvärde mycket oftare än vad som är praktiskt när man sticker sig i fingrarna.

Sensorn sticker ju också in något under huden, men eftersom sensorn sitter där fjorton dagar i streck så är det inget problem. Sensorn lämnar inte bara ifrån sig ett aktuellt glukosvärde utan visar även värden för de senaste 8 timmarna och en trendpil som visar åt vilket håll blodsockret är på väg.

Läser man recensioner på nätet är folk helt lyriska. De flesta säger att liet förändras med en sån här mätare. Man får mer koll, förstår bättre vad som händer i kroppen och man får också mycket mer data att lämna i från sig till diabetesvården. Kolla gärna på videon ovan. Den ger en bra genomgång av hur Fresstyle Libre fungerar från en person som själv använder och behöver glukosmätning.

Numera är Freestyle Libre godkänd som hjälpmedel i Stockholms läns landsting och jag står på kö för att få en. Freestyle Libre ska bara användas för personer med diabetes typ 1. I Sverige ges den fortfarande bara till personer över 18 år även om den sedan i februari är godkänd i Europa för barn och ungdomar.

Jag ser verkligen fram emot det eftersom jag tror det verkligen kan hjälpa mig att få bättre kontroll och på det viset må bättre. Jag lär få anledning att återkomma när jag själv har fått en. Kanske i en video.

Andra bloggar om: , , ,

 

Dela i Sociala medier

  3 Replies to “Freestyle Libre – glukosmätning på nytt vis”

  1. Jag har haft diabetes i 47 år och ska få freestyle libre av min dr går på diabetesmottagningen på södersjukhuset.för mig känns det som en stor sensation och jag är mkt glad tror absolut att det underlättar mkt att få denna;)

   • Hej Lilla my! Hoppas du blir nöjd med din Libre! Jag tycker det är fantastiskt att slippa sticka sönder mina fingrar. Man får en helt annan koll på sitt blodsockervärde och trender och det är värt mycket. Berätta gärna vad du tycker när du haft den ett tag!
    /Joche

  2. Pingback: Äntligen på väg åt rätt håll – kanske – Joche.se