Första dagarna med Freestyle Libre

Nu har jag änteligne fått min Freestyle Libre, en mätare för kontinuerlig glukosmätning. Egentligen så skulle jag vänta på att få en tid på Södersjukhuset för att få hjälp av en diabetssköterska med att komma igång. Systemet är väldigt dyrt och jag tror att man därför gärna vill se att patienten kan hantera systemet innan man får köra själv. Problemet är bara att det kom en påsk emellan och jag ville faktiskt inte behöva vänta kanske en vecka i bästa fall för att komma igång och kunna se kontinuerliga värden. Jag har kollat på videor på Youtube och det är verkligen busenkelt att själv sätta dit sensorn på armen. Den  monteras i en applikator som man sedan trycker mot huden och trycker dit den. Det känns inget alls när man gör det. Sensorn sitter limmad mot huden med en liten nål in i huden. Sensorn byts var fjortonde dag. Den är stor som en femkrona ungefär och är vattentär så man ska kunna både duscha och simma med den. 

  

Själva avläsaren är. Väldigt liten och smidig. Man startar den och håller den i närheten av sensorn och får på mindre än en sekund se sitt glukosvärde. Förutom själva värdet ser man en graf över hur det sett ut senaste 8 timmarna och man får också en trendpil som visar åt vilket håll ens glukosvärde är på väg. Det är viktigt att komma ihåg att det här inte är ett blodsockervärde utan ett glukosvärde. Det finns en viss fördröjning i värdet eftersom det inte är i blodet man mäer utan i vätskan under huden. Värdet är ändå väldigt exakt och när jag kontrollmätt med vanlig blodsockermätare så får jag väldigt exakta värden. 
 

Jag tror mycket på den här tekniken. Den ger en möjlighet att följa sitt glukosvärde  på ett helt annat sätt än vad man kan göra med en vanlig mätare då man sticker sig i fingret. 

Jag har problem med att jag ofta har ett ganska högst ärde på morgon och förmiddag och nu går det ju att se den trenden. Jag vet inte riktigt själv vad jag ska göra åt det men min förhoppning är ju att med hjälp av denna data ska diabetesvården kunna ge tips och råd på vad jag ska göra för att få bättre värden. Det blir på det här sättet också mycket lättare att beräkna insulin vid måltider då man alltid vet exakt var man ligger. Visst man kan alltid mäta med vanlig mätare, men det ta tid och är ganska omständigt. Med Libre kan jag få veta mitt glukosvärde på ungefär 2 sekunder. Den funkar dessutom klockrent äen genom kläder, så att kolla värdet med jackan på är inget problem. 

Det kommer finnas anledning att återkomma till hur det här fungerar och om det får mina värden åt rätt håll. Hittills är jag i alal fall både nöjd och förhoppningsfull! 

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela i Sociala medier

    2 Replies to “Första dagarna med Freestyle Libre”

    1. Pingback: Första två veckorna med Freestyle Libre – Joche.se

    2. Pingback: Ett första steg mot pump? – Joche.se