Fastkedjad vid Sveriges Riksdag

2014-06-23 10.32.16Idag slutdebatterade riksdagen förslaget till en lag som ska klassa otillgänglighet som diskriminering. Förslaget har många brister, bland annat att det undantar alla ställen med färre än tio anställda – vilket skulle undanta 90% av alla restauranger och caféer. Det sägs dessutom att man måste ha en varaktig kundrelation för att stället ska behöva bli tillgängligt – och hur lätt är det att skaffa en sån om man inte ens kommer in. Dessutom är ledarhundsförare helt utelämnade från förslaget.

Med anledning av detta så genomförde vi idag en aktion vid Riksdagen. Jag och några av mina kollegor och förtroendevalda på SRF kedjades fast vid en pelare vid riksdagshuset. Syftet var att visa hur fastkedjade vi blir om den här lagen blir verklighet.

I mer än en timme stod vi där, delade ut flygblad och ropade slagord. Riksdagens väktare höll sig lugna men frågade om vi avsåg att lämna stället. När vi sa att vi inte ville det så kallade de på Polisen som infann sig något senare. De var väldigt trevliga, frågade om syftet och konstaterade att det ju råder både yttrandefrihet och demonstrationsfrihet i Sverige och att de inte hade något emot att vi stod kvar. Vi avslutade aktionen efter drygt en timme och en kvart.

Jag tror inte att det här kommer påverka beslutet Riksdagen fattar i morgon men det är ändå en viktig markering och det var kul att delta.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier