12 dagar kvar

Om tolv dagar avgörs Sveriges öde för de kommande fyra åren. Den 19 september går vi till ett ödesval på rätt många punkter. Det är därför viktigare än någonsin att utnyttja sin demokratiska rättighet och gå och rösta. Det finns många gissningar hur det här valet kommer sluta och mycket mer än gissa kan man inte göra.

Ett rätt troligt scenario är att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och att Kristdemokraterna inte klarar 4%-spärren och får lämna riksdagen. Personligen skulle jag ju uppskatta om Piratpartiet kom in i riksdagen hellre än SD eftersom de i en vågmästarroll skulle ha en möjlighet att få upp integritetsfrågorna på agendan, något som jag tror är viktigt oavsett vilket block som vinner valet.

Vad som händer om Aliansen (utom KD) vinner är naturligtvis svårt att gissa men man kan ju tänka sig att man då väljer att flirta med både SD och Miljöparitet. De senare kan nog tänka sig att sitta även i en regering signerad Reinfeldt. Jimmy Åkesson, SDs partiledare sa något i en intervju i SVT som nog är sant. De frågade hur han såg på att inget av de nuvarande riksdagspartierna är villiga att samarbeta med SD. Åkesson konstaterade lugnt att partierna säger en sak innan valet och att det kommer låta annorlunda efteråt. Tyvärr ligger det nog en hel del i det. Frågan är vilka uppoffringar som krävs för att få SD som bundsförvant. Jag skulle ju hoppas att vi slipper få reda på det.

Historiskt sätt har det varit vänstersidans väljare som legat hemma på soffan på valdagen. Jag hoppas verkligen att de här fyra åren med Aliansen har fått dessa soffliggare att vakna till och inse att deras röst kan göra skillnad. Enligt en undersökning publicerad av Aftonbladet idag är ett regerinsskifte endast 42 000 röster bort. Det är visserligen opinionsundersökningar och statistik men ger ändå en fingervisning om att Aliansens övertag inte är så stort.

Tror du som jag att fyra år till med Aliansen fullständigt skulle trasa sönder vårt sociala skyddsnät, ytterligare urholka yttrandefrihet, tryckfrihet och den personliga integriteten ska du gå till vallokalerna och rösta rödgrönt den 19 september – för hela Sverige.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Dela i Sociala medier

    One Reply to “12 dagar kvar”