Spotify låter bra men syns inte

2014-04-17 09.42.28Det är inte så ofta som jag skriver om vad jag sysslar med på jobbet här i bloggen, men ibland jobbar jag med saker som berör mig mer personligt än annat.

Den här veckan har jag ägnat rätt mycket tid åt musiktjänsten Spotify. Egentligen började det redan förra helgen då Aftonbladet publicerade en artikel om att synskadade är missnöjda med tillgängligheten i musiktjänsten.

Artikeln handlade uteslutande om de grafiska förändringar som Spotify gjort i sin senaste uppdatering av klienten för PC-datorer. Det är helt klart att gränssnittet blivit sämre efter uppdateringen och att det kan vara ett problem för vissa synskadade.

Ett större problem är att Spotify är helt otillgängligt för skärmläsningsprogram på såväl PC- som Mac-datorer vilket fullständigt utestänger gravt synskadade som använder talsyntes eller punktskrift.

Spotify har tidigare fungerat hyggligt på iPhone och iPad men har i och med den senaste uppdateringen, då appen bytt namn till ”Spotify Music”, blivit betydligt sämre även här. Problemen består i att gränssnittet är rörigt när man använder sökfunktionen och att knappar och reglage inte är korrekt namngivna så att talsyntesen kan läsa korrekt.

Flera enskilda användare har på olika sätt försökt kontakta Spotify, bland annat via sociala medier och genom att kontakta utvecklare via App Store. Spotify har dock inte visat något intresse att förbättra tillgängligheten i appen eller i sina klienter för dator.

I samband med Aftonbladets artikel deltog jag i debatten i kommentarsfältet. En del kommentarer där var så dumma att man blir riktigt mörkrädd. Exempelvis tyckte flera stycken att synskadade inte borde klaga eftersom döva inte alls kan använda tjänsten.

Under veckan har vi diskuterat frågan internt på jobbet och vi har försökt nyansera bilden av tillgänglighet lite grann genom en artikel på vår egen hemsida. Jag gav också en intervju till Sveriges Radios Kulturnytt som sändes i torsdags morse.

I fredags när det var halvdag på jobbet så ägnade jag mig åt att skriva ett brev till Spotifys PR-ansvariga i Sverige, Malin Cumzelius, för att bjuda in henne till ett möte. Vi pingade henne också om det via sociala medier och hon svarade att hon gärna träffar oss. Jag har nu skickat ett mail och väntar på att få förslag på tider då vi kan träffas.

Spotify har sagt, både till Kulturnytt och till Nyheter24 att man anlitat experter inom tillgänglighet när man skapat den nya versionen av Spotify. Jag och mina kollegor står rätt frågande till vad exakt det är för expertis de utnyttjat. Endera har de fått tag på någon som inte kan sitt jobb eller så har de inte lyssnat. Vi hoppas i alla fall nu att ett möte med Spotify kan vara början på att göra den största musiktjänsten tillgänglig för alla användare.

Det är såna här insatser som gör mitt jobb viktigt, roligt och inspirerande. Den här veckan har jag för övrigt också skrivit brev till Beatrice Ask, fast i ett helt annat ämne. Förra fredagen var jag på Kolmården med en massa ungar i åldern 3-5 år och band annat bandade för vår webbradio. Mitt jobb är helt klart rätt varierande.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier

  2 Replies to “Spotify låter bra men syns inte”

  1. Kul att se Joche! Hoppas det går framåt med P´R-chef och ándra kontakter!

   Jag skrev en lång kommentar på deras FB status när de uppdaterade IOS klienten. Vad kan man mer göra? Vilka kontaktvägar är dom bästa tror du?

   Hör mer än gärna av dig om du behöver hjälp och stöd i detta!

   /från en som varit med på Spotifytåget sedan betastadiet

   • Hej,
    Jag tror att det är en jättebra grej att anvädna sociala medier, framförallt Twitter, för att få kontakt. En bra sak kan vara att leta reda på nyckelpersoners egna konton och pinga dem i dessa frågor. Jag hoppas att vi får till ett möte med Spotify och hoppas att de kan leda till något bra. Just nu ser det ut som Storytel blir nästa företag vi måste jobba med. Trenden är tydligt åt fel håll just nu.
    /En annan som också varit med sedan beta-tiden.