Legimus släppt i version 3

LegimusIgår släppte Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, version 3 av talboksappen Legimus på App Store och Google Play.

Legimus är alltså en app för att läsa talböcker i så kallat DAISY-format. Böckerna är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning till följd av ett undantag i upphovsrättslagstiftningen (Upphovsrättslagen §17) och kan om man har ett talbokstillstånd laddas ner via internet eller fås på skiva från det lokala biblioteket.

Tidigare har man lyssnat på böckerna i speciella DAISY-spelare, som läser böckerna från cd-skiva eller minneskort. Ett tidigare app-försök har gjorts, då tillsammans med Storytel, men resultatet blev dåligt och en ny app började utvecklas. Nu har version 3 av appen kommit och innebär en mängd förbättringar och nya funktioner för användarna. Den största nyheten i version 3 är att man inte längre behöver ladda ner boken via webben och spara eller överföra den till telefonen. Nu sker all nerladdning direkt i appen och man kan även läsa boken strömmande om man hellre vill.

Jag läser böcker via Android-appen i första hand och tyvärr kan jag konstatera att några buggar blev kvar från betastadiet, trots att jag rapporterat dem till MTM. Den mest allvarliga buggen är att om man hoppar ur appen och sen går in i den igen från appens ikon på hemskärm eller från menyn så startar spelaren om och den gamla spelningens position tappas. Om man däremot går tillbaka till Legimus via snabbväxlaren så fungerar det fint. Med lite buggfixar kommer detta bli otroligt bra.

Jag var länge emot att läsa böcker via telefonen, jag har gillat min vanliga talboksläsare, men numera måste jag läsa böcker med hörlurar i sängen och då föredrar jag helt klart telefonen eftersom jag då kan köra bluetooth-lurar. Smidigheten med att kunna ladda ner böckerna direkt i appen överväger också så klart. Det är ju inte möjligt i den traditionella spelaren.

Dela i Sociala medier

    2 Replies to “Legimus släppt i version 3”

    1. Kan inte pausa ljudet med headset. Det verkar även ha problem att få bokmärken att hamna vid rätt position. Dessa problem är rapporterade till MTM. Läsning med punktdisplay av löpande text är svårt eftersom endast ett ord syns per rad.

      • Ja Henrik, det är samma fel i både iOS- och Android-versionerna. De använder inte rätt API:er så att programmet betecknas som en mediaspelare i telefonens värld. Hade de gjort det hade det funkade både att pausa med headset och från låsskärmen.. Det är väldigt irriterande att de inte löst det. Speciellt när man glömmer det och försöker pausa med headset för att i stället starta ett annat ljud.