Sjukresa med ledarhund – glöm det!

SjukresekortEftersom vår dotter kräver rätt mycket besök hos olika vårdgivare just nu har vi fått ett sjukresekort som gör det möjligt att få åka taxi till och från sjukhus, syncentral och liknande. Har man färdtjänst har man per automatik rätt att bli beviljad sjukresor.

Både jag och Elins mamma har färdtjänsttillstånd, båda med tillstånd för att åka med ledarhund. Vi båda har också tidigare haft egna sjukresekort där ledarhundstillståndet har lagts in. Döm därför om min förvåning när vi försökte få vårdgivarna att lägga in det på Elins sjukresekort och det inte gick. Jag ringde då till Färdtjänstens kundservice för att få hjälp av dem och fick då beskedet att man inte får åka sjukresor med ledarhund och att detta ska vara ett politikerbeslut. Lösningen blir att vid bokningen be beställningsoperatören skriva att ledarhund ska medfölja i det noteringsfält som finns. Han påpekade dock att taxibolaget inte har någon som helst skyldighet att köra hunden utan kan bomma körningen om de vill. När jag ringde resebokningen vägrade de dessutom att göra som kundtjänsten föreslagit utan kopplade mig bara vidare – till kundtjänsten.

Dagens två resor gick dock bra – hunden fick följa med. Men det skapar ju en stor oroskänsla när det är så här, man vet inte om man kan komma iväg dit man ska och man vet inte heller om man kommer att komma hem igen. Jag fick hjälp av resegarantin, den kundservice som hjälper till om fordonen inte kommer, att boka min resa hem. Tjejen jag pratade med där tyckte precis som jag att det är absurt att man inte får åka sjukresa med ledarhund. ”Ska de förbjuda rullstolar nästa gång?” frågade hon. Det är en mycket relevant fråga.

Frågan är om det verkligen är ett taget beslut att just ledarhundar inte får åka sjukresa, eller om det bara är en tolkning som färdtjänsten gör. Det tål att forskas vidare i – vilket jag definitivt ska göra.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Dela i Sociala medier