Cyklister ska få köra mot rött i Stockholm

CykelCyklister bör få cykla mot rött, det anser flera tunga politker i Stockholm stadshus, enligt en artikel i DN idag.

– Som cyklist värnar man om frihetskänslan, och när man sitter på en cykel är det inte lika lätt att åka runt två kvarter som när man åker bil. Det riskerar att bli så att man struntar i regeln, och då är det bättre att under ordnade former se till att det blir lagligt, säger Per Ankersjö, stadsmiljöborgarråd till DN.

Detta rimmar rätt illa med att Stockholm slagit sig för bröstet och sagt att man vill bli världens mest tillgängliga huvudstad. Att tillåta cyklister bryta mot trafikregler gör en redan osäker trafiksituation för synskadade ännu mer osäker. Man talar om att en av de sträckor där dessa nya regler skulle kunna vara aktuella är Skanstullsbron och Götgatan, ett område i stan där extra många synskadade rör sig i trafikmiljön. I mitten på förra veckan blev jag påkörd av en cyklist på ett övergångsställe på Götgatan när jag korsdade gatan tillsammans med min ledarhund. Cyklisten behagade inte ens stanna och kolla hur det hade gått. En extra fin detalj är att cyklisten i fråga hade barnsadel med barn på pakethållaren.

Det som behövs i Stockholm är ju snarare skärpta regler och hårdare straff för cyklister som till exempel kör mot rött, snarare än att legalisera ett felaktigt beteende.

Man kan också undra hur Per Ankersjö tänker när han säger ”Det riskerar att bli så att man struntar i regeln, och då är det bättre att under ordnade former se till att det blir lagligt”; ska det resonemanget även gälla andra lagöverträdelser som folk kan tänkas begå? Ska vi även legalisera rattonykterhet eller fortkörningar, bara för att folk riskerar att strunta i reglerna?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

 

Dela i Sociala medier