Bakåtsträvare

Bild på TelefonsvarareDet är lite märkligt hur vi tar till oss den nya tekniken. Mycket har naturligtvis blivit mycket bättre. Datorerna förenklar vår vardag och mobiltelefonerna blir allt smartare och smartare (vilket jag ska återkomma till i en kommande blogg).

Många väljer nu bort den fasta telefonen, så många att Post- och telestyrelsen lämnat ett förslag om att vi ska skrota riktnumren. För egen del har det aldrig varit aktuellt att skrota fast telefoni, eller rättare sagt så provade jag ett tag och insåg att det var otroligt opraktiskt på en väldig massa sätt. Hemma har vi därför fortfarande gammal hederlig koppartelefoni från Telia. Fördelen med koppartelefonen är att den i princip alltid fungerar, även vid strömavbrott och bredbandstrassel, ringa kan man alltid göra.

För snart ett år sedan skaffade jag dessutom en telefon med inbyggd telefonsvarare, alltså inte en telefonsvarare i nätet. Jag har inte varit riktigt nöjd med den och funderar på att byta den mot en vanlig traditionell telefonsvarare. Ja, de går faktiskt fortfarande att köpa. Clas Olsson har EN modell, Doro R52. Pratade om detta med en kompis igår och han undrade varför jag inte nöjer mig med telefonsvararen i nätet. Svaret är dels att en nättelefonsvarare är väldigt lätt att glömma bort att man bör lyssna av nu och då. En annan fördel är att man med en fysisk telefonsvarare kan välja att låta bli att svara och i stället lyssna på den som talar in ett meddelande och lyfta på luren om det är någon som man vill prata med. Det är för övrigt intressant att införandet av Telias tjänst Telesvar så totalt utrotade de fysiska telefonsvararna. (För övrigt, men det är väl egentligen ett annat ämne, så borde det anses vara kriminellt av nämnda företag att så hutlöst ta betalt för tjänster som Telesvar och Nummerpresentation.)

För att ytterligare understryka mitt bakåtsträvande i vissa delar av tekniken ropade jag häromdagen in två gamla Diavox-telefoner från tidigt 80-tal på Tradera. Den ena av dem ska jag i och för sig skruva sönder för ett litet teknikprojekt jag håller på med, men den andra avser jag faktiskt att använda. Jag har en kompis som samlar telefoner, i hans samling finns allt från ”fältapor” till gamla hederliga Taxen, udda Diavoxer, Ericofoner och en massa andra spännande guldkorn som speglar den teknikrevolution som Bells telefon gav upphov till. Att botanisera i hans samling gör mig alltid på gott humör. Det är nåt visst med gamla telefoner och när det gäller just detta så är jag nog aningens bakåtsrävare.

Andra bloggar om: , , ,

Dela i Sociala medier

    One Reply to “Bakåtsträvare”

    1. Jag antar att du redan känner till detta, men för dina andra läsare så har jag ett tips:

      Telias Telesvar har ett par intressanta aviseringsfunktioner. När någon lämnat ett meddelande på Telesvar så kan du få ett SMS (gratis) om att någon lämnat ett meddelande. Vidare kan du få en hackad kopplingston när du lyfter luren hemma om du har meddelanden du kan lyssna av.

      Annars är väl Telesvar en av de tidigaste molntjänsterna.