Sonos – multirumsmusik

Sonos ZonePlayer S5Jag har länge sneglat på olika lösningar för att spela musik hemma. Logitechs lösning Squeezebox har jag kikat på länge och funderat på om det skulle kunna vara något. Tanken med alla de här systemen är att du kan spela all din musik lagrad på nätdiskar eller datorer samt internetradio och Spotify, allt i ett och samma system kontrollerat från ett ställe. Jag upptäckte Sonos lösning för multirumsmusik och det kändes mer intressant än Squeezebox, bland annat på grund av det officiella appsstödet för iOS. Squeezebox går att kontrollera via iOS-eheter, men inte i en officiell app. Det betyder inte att Squeezeboxlösningen är sämre, men jag kände att Sonos passade mina önskemål bättre. Sonos har en högtalare som heter ZonePlayer S5 som innehåller fem högtalarelement per styck. Sonos system styrs via en gratis app för iPhone/iPod Touch eller iPad och ger total kontroll över musiken som spelas. Man kan spela samma musik i alla högtalare i huset eller olika musik i olika rum. Högtalarna levererar ett imponerande bra ljud, ett klart och bra ljud, rikt på bas. Det finns också en funktion kallad ”Loudness” som bassboostar ljudet. Detta gör dock att ljudet inte blir så bra på lägre volymer, varför jag har avaktiverat det i systemet hemma.

ZoneBridge BR100Sonos-spelarna pratar sinsemellan i ett mesh-nätverk för att inte belasta det vanliga trådlösa nätverket och riskera kapacitetsproblem i musiken. En av högtalarna (S5) måste således ha nätverksanslutning. Om man inte har nätverk där man önskar placera sin högtalare finns en nätverksbrygga, ZoneBridge, att skaffa för cirka 900 kronor. Denna ansluter till det trådade nätverket och sedan fungerar alla S5 helt trådlöst.

Lösningen är helt fantastisk. Appen för iPhone och iPad fungerar klockrent och man har snygg och smidig kontroll över sitt system. Att ansluta en ny komponent i systemet är gjort på några sekunder, naturligtvis direkt från appen. Appen fungerar dessutom i princip helt och hållet tillsammans med VoiceOver (talsyntesfunktionen i iOS) vilket gör att systemet är helt tillgängligt även för gravt synskadade, vilket ingick i kraven när jag valde system så att alla i hushållet ska kunna styra systemet. Det fungerar också utmärkt att ha flera appar aktiverade samtidigt som kan hantera systemet. Här hemma är det aktiverat i två iPhones och en iPad, vilket fungerar perfekt. Även integrationen med Spotify fungerar bra, dock krävs precis som med alla liknande tjänster, ett premiumkonto för att Spotify ska fungera. Alla Spotify-funktioner fungerar inklusive att söka, se sina spellistor och coverart för all musik. Möjligen skulle jag ha önskat att det fanns möjlighet att aktivera fler Spotifykonton i den om man är fler i hushållet och vill hålla i sär sina spellistor, men det är inget större problem då det ju går att dela spellistor mellan olika användare i Spotify.

Nackdelen med Sonos-produkterna är naturligtvis priset. Varje S5 kostar ungefär 3 600 kronor styck. Vill man ha en S5 i varje rum drar priset iväg, men det går ju att köpa systemet i omgångar. Själv har jag hittills bestyckat vardagsrum och kök med S5, men minst en till står på önskelistan. Jag har också en ZoneBridge för att inte behöva ha högtalaren i vardagsrummet där internetanslutningen finns.

(För övrigt finns Sonos Controller även för Android. Sedan februari i år har Sonos en officiell controller-app även för Android-plattformen. Jag har dock inte testat den då jag inte har någon enhet som den fungerar på.)

Demo-video om Sonos S5:

Här är några screenshots från iPhone-appen:
Spelas nu Radiofavoriter Zonmenyn Zongruppering

På iPad är gränsnittet snyggare, då man kan utnyttja den större skärmen mer optimalt, här har man total överblick över sin musik:

Sonos i iPad

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela i Sociala medier