Besök hos doktorn

Metformin HEXAL 500 mgNu har jag varit diagnostiserad diabetiker i lite drygt 15 månader och det har inneburit en del förändringar men på det hela taget lever jag ett normalt liv.

Idag har jag varit på Södersjukhuset och träffat min diabetesläkare för första gången på ett år ungefär. För tio dagar sedan var jag och lämnade prover inför besöket – 5 rör blev jag av med.  Det är ju lite ironiskt att just jag skulle bli diabetiker som alltid varit stick- och spruträdd. Jag har fått vänja mig både vid blodprov, provtagningar och sprutor. Snacka om KBT! :-)

Jag har den senaste tiden varit lite orolig eftersom jag under senaste tiden fått öka mina insulindoser rejält. Först trodde jag att det var en kombination av träning och infektioner i kroppen men de höga doserna har bestått och det är naturligtvis inte bra – framförallt inte när man aktivt försöker gå ner i vikt. Därför var jag också beredd på att provsvaren skulle visa på ganska dåliga värden men så var faktiskt inte fallet. Det mesta såg helt okej ut. Ett HbA1c på 6,0% är helt godkänt. Helst ska det väl ner till 5,8 eller så men vi får ta en sak i taget.

Läkaren föreslog i alla fall en ändring i min behandling. I ett försök att få ner mina insulindoser ska jag prova en tablettbehandling med Metformin, ett preparat man vanligen ger vid typ II-diabetes. Mina antikroppsvärden ligger precis på gränsen mellan typ I och typ II och enligt de senaste proverna har jag fortfarande en viss egen produktion av insulin.  Dosen ska trappas upp under en 4 veckorsperiod och målsättningen är att jag därefter ska kunna sänka insulindoserna.

Det är bara att hoppas att behandlingen fungerar bra. Jag har ju ett mål att träna både för att må bättre, få bättre kondition och gå ner i vikt och ju höre insulindoser man tar desto svårare blir det.

Passade idag också på att få en ny blodsockermätare eftersom den gamla slutligt ha havererat och inte längre ville vara med. Den nya var klart snyggare och lättare att läsa av, dessutom är den mycket tystare än sin föregångare. Härligt när saker utvecklas och blir bättre.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier