Besök hos doktorn

Metformin HEXAL 500 mgNu har jag varit diagnostiserad diabetiker i lite drygt 15 månader och det har inneburit en del förändringar men på det hela taget lever jag ett normalt liv.

Idag har jag varit på Södersjukhuset och träffat min diabetesläkare för första gången på ett år ungefär. För tio dagar sedan var jag och lämnade prover inför besöket – 5 rör blev jag av med.  Det är ju lite ironiskt att just jag skulle bli diabetiker som alltid varit stick- och spruträdd. Jag har fått vänja mig både vid blodprov, provtagningar och sprutor. Snacka om KBT! :-)

Jag har den senaste tiden varit lite orolig eftersom jag under senaste tiden fått öka mina insulindoser rejält. Först trodde jag att det var en kombination av träning och infektioner i kroppen men de höga doserna har bestått och det är naturligtvis inte bra – framförallt inte när man aktivt försöker gå ner i vikt. Därför var jag också beredd på att provsvaren skulle visa på ganska dåliga värden men så var faktiskt inte fallet. Det mesta såg helt okej ut. Ett HbA1c på 6,0% är helt godkänt. Helst ska det väl ner till 5,8 eller så men vi får ta en sak i taget.

Läkaren föreslog i alla fall en ändring i min behandling. I ett försök att få ner mina insulindoser ska jag prova en tablettbehandling med Metformin, ett preparat man vanligen ger vid typ II-diabetes. Mina antikroppsvärden ligger precis på gränsen mellan typ I och typ II och enligt de senaste proverna har jag fortfarande en viss egen produktion av insulin.  Dosen ska trappas upp under en 4 veckorsperiod och målsättningen är att jag därefter ska kunna sänka insulindoserna.

Det är bara att hoppas att behandlingen fungerar bra. Jag har ju ett mål att träna både för att må bättre, få bättre kondition och gå ner i vikt och ju höre insulindoser man tar desto svårare blir det.

Passade idag också på att få en ny blodsockermätare eftersom den gamla slutligt ha havererat och inte längre ville vara med. Den nya var klart snyggare och lättare att läsa av, dessutom är den mycket tystare än sin föregångare. Härligt när saker utvecklas och blir bättre.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Nytt utseende på NovoRapid

FlexPen NovoRapidSedan drygt ett år tillbaka tar jag dagliga injektioner av insulin efter att jag diagnostiserats med Diabetes typ I. Jag tar fyra sprutor om dagen, 3 gånger måltidsinsulinet NovoRapid och 1 gång av basinsulinet Insulatard på kvällen.

När jag hämtade ut nya pennor i veckan upptäckte jag att man gjort om FlexPen som jag tidigare använt. FlexPen är alltså en engångspenna med insulin som innehåller 300 enheter insulin. Man byter kanyl till varje sprutning och när pennan är tom byter man den mot en ny. De gamla pennornas nederdel var helt genomskinliga med markeringar för 50, 100, 200 och 300 E för att man ska kunna se hur mycket man har kvar i pennan på ett enkelt sätt.

Nu har man som syns på bilden gjort större delar av pennan orange. Jag antar att det är för att man lättare ska skilja NovoRapid och Insulatard åt så man inte råkar ta fel penna, men jag vet inte, jag tycker nog att det blev svårare att se på det nya sättet. Däremot har man förbättrat själva doseringsdelen på de nya pennorna. Man vrider upp önskad dos i änden på pennan och sedan trycker man in knappen för att göra själva injektionen. På de nya pennorna är det betydlgit lättare att ge injektionen då knappen är lättare att trycka in, den rullar dock snabbare också vilket gör att man måste vara väldigt noggrann om man ska räkna klick när man tar sitt insulin.  Så nåt nytt bra, och två lite sämre saker.

Men man får ju ändå vara glad att det är idag man är beroende av insulin och inte tidigare på 1900-talet. Idag är pennorna smidigare, insulinet är bättre och framförallt är nålarna betydligt finare och tunnare.

Andra bloggar om: , , , , ,