Ett år med Sputnik

SputnikIdag är det ett år sedan Sputnik och Frostis flyttade hit. Den 9 oktober 2010 kom Kattluckan hit med de två bröderna som jag några veckor tidigare träffat i Vallentuna.

Sputnik var den större av de två katterna, hans bror Frostis var lite mager och klen. Frostis började rätt snabbt äta upp sig och blev till slut stor och ståtlig. Dessvärre var hans tid utmätt och han slutade springa den 12 augusti i år efter att ha fått en blodpropp.

Sputnik har haft rejäl otur under sitt första år här. Först hade han med sig öronskabb när han kom, något som vi inte visste när han kom. Alla djuren i familjen fick till slut behandling – veterinären trodde nämligen först att han var allergisk och inte skabb, hur man nu kan missa en sådan sak.

Efter behandling med bland annat krotisontabletter och medel mot skabben blev han återställd, men började efter ett tag magra av. Vi förstod inte vad det berodde på, så här i efterhand kan man nog gissa att det kan ha berott på kortisontabletterna, men det går ju inte att fastställa. Resultatet av att han inte åt som han skulle var att han drog på sig fettlever. Tack vare ett helt suveränt kosttillskott, Denamarin, så återhämtade sig levern snabbt men det var svårt att få katten att vilja äta igen.  Sputnik vägde 2,7 kg när han mådde som allra sämst. Då var det som om han till slut bestämde sig för att fortsätta leva när vi nästan gett upp allt hopp. Vi bytte foder och katterna fick börja äta Eukanubas Intestinal. Det fungerade väldigt bra och Sputnik började snabbt äta upp sig till sin match-vikt igen.

Efter att Frostis slutat springa var vi oroliga att Sputnik skulle börja deppa. Det har ändå gått väldigt bra. Han såg när Frostis blev sjuk och förstod nog att Frostis inte skulle komma tillbaka från veterinären. Han har utvecklats mycket de här månaderna, blivit gladare, mer lekig och tagit mer plats. I går fick han en ny kattkompis på prov, Sammy. Ännu så länge är det lite osäkert hur det kommer gå, de interagerar inte så mycket med varandra men det är väl bara att avvakta. Det kan vara så att Sputnik helst vill vara ensamkatt, men vi vill ändå ge Sammy en chans att få bli hans kompis.

Sputnik har bott sitt första år här och nu hoppas vi bara att han får vara frisk och att han kommer fortsätta att trivas här.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Sputnik börjar bli frisk

SputnikI början på mars upptäckte vi att Sputnik var sjuk. Han hade magrat av väldigt och åt knappt någon mat alls. Vid ett besök hos veterinären fick vi veta att hans levervärden var väldigt dåliga och att han behövde stödmatning och medicin. Man misstänkte att Sputnik drabbats av fettlever, något som kan drabba katter väldigt snabbt om de slutar äta. Kroppen tar helt enkelt näring ur leverns fettreserv vilket gör att katten blir väldigt sjuk.

Vi började ge honom ett kosttillskott som heter Denamarin och som visade sig vara väldigt bra. Vi prövade också att byta foder och han har de senaste månaderna ätit ett par olika. Vi har också stödmatat honom med Specific A/D i matspruta – något han inte direkt har uppskattat. Efter en månad var hans levervärden mycket bättre och efter drygt två var levervärdena helt normala igen. Då visade sig att han gått ner ännu mer i vikt och vägde bara 2,7 kilo. Vi provade med att byta foder till Eukanuba Intestinal och att avmaska honom.

Vilket av sakerna som gjort mest susen är ju svårt att säga, men nu äter han som en häst och har gått upp 0,6 kilo sedan senaste veterinärbesöket. Det är så skönt att se hur Sputnik gått från en trött och sjuk kisse som mest bara sov och inte orkade något till att bli en glad och aktiv katt igen. Hans utveckling går åt helt rätt håll och det känns som han kommer vara helt återställd innan sommaren är slut. Målet med hans viktökning är 0,7 kilo minst till innan augusti, ett mål som inte känns så orealistiskt längre.

Andra bloggar om: , , , , ,

Familjen har blivit större

Min lilla familj har utökats lite grann. Den 9 oktober flyttade Frostis och Sputnik in hos mig. De är två femåriga kattpojkar som kommit till mig via Kattluckan, en omplaceringsförening för katter i norra Stockholm. Katterna har varit hos mig och Skippen på prov i lite mer än två veckor nu och det har fallit ganska väl ut. Den ena katten har varit väldigt tillbakadragen men blir mer och mer tillgänglig vilket känns kul. Tanken är nu att de ska bli bofasta här för gott. En rätt tor omställning då det var tio år sedan jag senast var med katt, men det känns ändå bra. Dem är lugna, förutom när de busar om nätterna, trygga och trivs bra ihop med Skippen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

To cat!

För några månader sedan började jag titta på katter på nätet. Jag vet egentligen inte riktigt varför, jag skulle ju inte bli med katt igen. Men så såg jag Frostis och Sputnik hos Kattluckan, och blev direkt förtjust. Det är två femåriga bröder vars tidigare husse har gått bort. I helgen var jag och träffade dem och en massa andra katter i Vallentuna och igår ringde jag och meddelade att jag bestämt mig för att ta emot Frostis och Sputnik på prov. Den 9 oktober är planen att de ska flytta in och jag blir således med katt igen efter lite drygt tio år.

Jag fick direkt bra kontakt med båda katterna. Sputnik var den mest sociala och började spinna direkt medan Frostis var lite mer fjär, men även honom fick jag att spinna. De klarade alltså det ultimata Spinn-testet. Nu återstår bara att se vad Skippen tycker om det hela, men jag tror det går bra, han är ju van vid katter och Frostis och Sputnik är också kattvana från sitt förra hem så jag tror det kommer gå galant.

Andra bloggar om: , , ,