Frostis har slutat springa

FrostisVår älskade katt Frostis har idag slutat springa. Cirkan 14.30 idag avlivades han vid Djurakuten i Stockholm. Han blev sex år gammal.

I dag när vi åt frukost hörde vi plötsligt att en av katterna började jama högt och mycket. Det tog ne stund innan vi hittade Frostis, som satt i kattlådan. Han gick ut i vardagsrummet och på en gång såg jag att något var tokigt med hans bakben. Han haltade kraftigt och jamade som om han hade väldigt ont. Vi ringde Djurkliniken i Farsta men de hade inga tider för oss idag utan vi fick i stället åka in till Djurakuten i Vasastan. När vi var där kunde vi konstatera att han blivit sämre. Hela bakkroppen hängde och han verkade vara förlamad. Veterinären konstaterade att Frostis fått en blodpropp och att det inte fanns något att göra annat än att låta honom få somna in.

I oktober hämtade jag Frostis och Sputnik hos Kattluckan och Frostis hann alltså bo här tio månader. Under vårvintern har Sputnik varit väldigt sjuk men är nu på bättringsvägen. Vi hoppas nu att han inte ska sörja sin bror för mycket utan fortsätta sin tillfriskning och fortsätta vara frisk. På sikt måste vi nog hitta en ny kompis till Sputnik så han inte blir så ensam. Men det får bli en senare historia.

Begreppet ”sluta springa” kommer från Richard Adams underbara bok Den långa flykten som handlar om ett gäng vildkaniner i England som flyr från sin trygga tillvaro för att hitta sig ett nytt hem. En mycket läsvärd bok, en saga för vuxna, som varmt rekommenderas. I filmen med samma namn är Art Garfunkels ”Bright Eyes” ledmotiv;

Bright eyes,
burning like fire.
Bright eyes,
how can you close and fail
How can the light that burned so brightly
Suddenly burn so pale?
Bright eyes.

En älskad katt springer inte mer.
Vila i frid Frostis!

Fanny har flyttat

FannyEfter att ha haft katten Fanny på prov i några dagar så har hon nu åkt tillbaka till Kattluckan som hon kom i från.

Fanny var en väldigt trevlig katt, men med väldigt stor integritet och personlig sfär som nästan gick att ta på. Hon hade inget som helst intresse av att umgås med våra andra katter och de höll sig också på rejält avstånd från henne. Hon är gärna social och kelig men man får själv söka kontakt med henne om man vill umgås med henne. Största delen av tiden låg hon på mitt skrivbord och höll koll på världen. Jag har på skrivbordet ett högtalar-system med touchkontroller. Tidigt i går morse så slog hon på detta och Sanna Carlstedt hördes från Spotify som hon lyckats starta, så unga fröken har i alla fall god smak.

Vi hade naturligtvis kunnat förlänga provperioden längre och ge henne mer chans att växa in i familjen, men det som avgjorde att hon fick flytta var framförallt att vår ena katt Frostis inte mådde bra. Han slutade leka med sin bror och låg mest på sängen och surade. Så snart Fanny hade hämtasts igår kväll började han åter vara mer aktiv och nu i morse har han återvänt till sitt katt-träd där han inte legat på flera dagar. Något som gör att vi känner att det var rätt beslut att låta Fanny få åka härifrån.

Nu är det bara hoppas att hon får ett trevligt hem någon annanstans. Hon behöver nog få bo någonstans där det inte finns andra katter, där hon får vara ensam kelgris och få mycket uppmärksamhet. Är du sugen på en sån tjejkatt, som gärna sover i handfat eller på skrivbord och som låter som en groda när hon pratar, ja då tycker jag du ska ta och träffa Fanny – eller Fina-Lina som hon hette innan hon kom hem till oss.

Andra bloggar om: , , , ,

Familjen har blivit större

Min lilla familj har utökats lite grann. Den 9 oktober flyttade Frostis och Sputnik in hos mig. De är två femåriga kattpojkar som kommit till mig via Kattluckan, en omplaceringsförening för katter i norra Stockholm. Katterna har varit hos mig och Skippen på prov i lite mer än två veckor nu och det har fallit ganska väl ut. Den ena katten har varit väldigt tillbakadragen men blir mer och mer tillgänglig vilket känns kul. Tanken är nu att de ska bli bofasta här för gott. En rätt tor omställning då det var tio år sedan jag senast var med katt, men det känns ändå bra. Dem är lugna, förutom när de busar om nätterna, trygga och trivs bra ihop med Skippen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

To cat!

För några månader sedan började jag titta på katter på nätet. Jag vet egentligen inte riktigt varför, jag skulle ju inte bli med katt igen. Men så såg jag Frostis och Sputnik hos Kattluckan, och blev direkt förtjust. Det är två femåriga bröder vars tidigare husse har gått bort. I helgen var jag och träffade dem och en massa andra katter i Vallentuna och igår ringde jag och meddelade att jag bestämt mig för att ta emot Frostis och Sputnik på prov. Den 9 oktober är planen att de ska flytta in och jag blir således med katt igen efter lite drygt tio år.

Jag fick direkt bra kontakt med båda katterna. Sputnik var den mest sociala och började spinna direkt medan Frostis var lite mer fjär, men även honom fick jag att spinna. De klarade alltså det ultimata Spinn-testet. Nu återstår bara att se vad Skippen tycker om det hela, men jag tror det går bra, han är ju van vid katter och Frostis och Sputnik är också kattvana från sitt förra hem så jag tror det kommer gå galant.

Andra bloggar om: , , ,