Ett år med Sputnik

SputnikIdag är det ett år sedan Sputnik och Frostis flyttade hit. Den 9 oktober 2010 kom Kattluckan hit med de två bröderna som jag några veckor tidigare träffat i Vallentuna.

Sputnik var den större av de två katterna, hans bror Frostis var lite mager och klen. Frostis började rätt snabbt äta upp sig och blev till slut stor och ståtlig. Dessvärre var hans tid utmätt och han slutade springa den 12 augusti i år efter att ha fått en blodpropp.

Sputnik har haft rejäl otur under sitt första år här. Först hade han med sig öronskabb när han kom, något som vi inte visste när han kom. Alla djuren i familjen fick till slut behandling – veterinären trodde nämligen först att han var allergisk och inte skabb, hur man nu kan missa en sådan sak.

Efter behandling med bland annat krotisontabletter och medel mot skabben blev han återställd, men började efter ett tag magra av. Vi förstod inte vad det berodde på, så här i efterhand kan man nog gissa att det kan ha berott på kortisontabletterna, men det går ju inte att fastställa. Resultatet av att han inte åt som han skulle var att han drog på sig fettlever. Tack vare ett helt suveränt kosttillskott, Denamarin, så återhämtade sig levern snabbt men det var svårt att få katten att vilja äta igen.  Sputnik vägde 2,7 kg när han mådde som allra sämst. Då var det som om han till slut bestämde sig för att fortsätta leva när vi nästan gett upp allt hopp. Vi bytte foder och katterna fick börja äta Eukanubas Intestinal. Det fungerade väldigt bra och Sputnik började snabbt äta upp sig till sin match-vikt igen.

Efter att Frostis slutat springa var vi oroliga att Sputnik skulle börja deppa. Det har ändå gått väldigt bra. Han såg när Frostis blev sjuk och förstod nog att Frostis inte skulle komma tillbaka från veterinären. Han har utvecklats mycket de här månaderna, blivit gladare, mer lekig och tagit mer plats. I går fick han en ny kattkompis på prov, Sammy. Ännu så länge är det lite osäkert hur det kommer gå, de interagerar inte så mycket med varandra men det är väl bara att avvakta. Det kan vara så att Sputnik helst vill vara ensamkatt, men vi vill ändå ge Sammy en chans att få bli hans kompis.

Sputnik har bott sitt första år här och nu hoppas vi bara att han får vara frisk och att han kommer fortsätta att trivas här.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dela i Sociala medier