Nu får det vara nog, Spotify

Dia Psalma - Gryningstid, ett av de försvunna albumen i Spotify
Dia Psalma - Gryningstid, ett av de försvunna albumen i Spotify

Jag har enda sedan jag började använda musiktjänsten Spotify varit fruktansvärt förtjust i den. Den har varit en källa till många timmars musiklyssning. Jag har tillhört de betalande medlemmarna, men NU får det sanneligen vara slut på det. För någon vecka sedan annonserade man visa sin blogg att man skulle göra förändringar i musikkatalogen, detta till följd bland annat av GRM, Geographical Rights Management, vilket skulle göra att vissa album inte blev tillgängliga i alla länder. Fine, jag tycker det är vansinnigt, men kan förstå det. Själv lyssnar jag övervägande på svensk musik och tyänkte att det ju inte borde göra så stor skillnad. Men det gjorde det. De senaste veckorna har nämligen tiotusentals låtar svensk musik försvunnit ur Spotify. Johan Johansson, Sanna Carlstedt, Magnus Uggla, Dia Psalma, Köttgrottorna, Coca Carolia, Skumdum, De Lyckliga Kompisarna och Strebers, för att bara nämna några. Ännu har inte större artister som Lars Winnerbäck, Lustans Lakejer och Gyllene Tider försvunnit, men det är väl bara en tidsfråga, för övrigt har även Hanson försvunnit ur musikkatalogen. Spotify meddelar i sin blogg att man har försökt byta ut alla låtar i spellistorna med låtar från andra album som man har rättighet att spela.

Spotify har slagit sig för bröstet och skrutit om alla bolag man har avtal med avseende musik i Spotify och det är många som gått på detta. Spotify har på kort tid blivit den mest hypade musiktjänsten någonsin och det med rätta. För det har varit en helt otrolig tjänst som förmodligen hade kunnat vara en dödsstöt för den illegala nerladdningen – varför ladda ner musik olagligt när man har tillgång till att lyssna på all världens musik via vilken som helst uppkopplade enhet. 95% av all musik utgiven på skiva skulle finnas i Spotify i februari har man tidigare skrutit om. Av det blev intet.

Man skyller musikbortfallet på skivindustrin och det kan mycket väl vara så, men i så fall är skivbolagen dummare än vad man skulle kunna tro. Här finns en chans att faktiskt tjäna schyssta pengar på att man får sina artister spelade – och på downloads eftersom det finns en funktion i Spotify för att länkas vidare till downloadförsäljning. Dock är det väl så att om man hittar såna hrä bra lösningar tycker bolagen ändå att de tjänar för dåligt med pengar. IFPI har ju skrikit sig hesa för IPRED-lagen och det är klart, de tänker sig tjäna miljonbelopp på nerladdande tonåringar. Det är ju en affärsidé i sig själv som kanske är mer lönsam än laglig musik via Spotify.

Om det beror på giriga skivbolag som inte förstår sitt eget bästa eller om det är Spotify som fört sina användare bakom ljuset och inte haft så många avtal som man låtit påskina får väl vara osagt. Men så länge mina favorit-playlists gapar tomma kommer jag inte betala för Spotify Premium.

Andra bloggar om: , , , , ,

Varför försvinner musik ur Spotify?

Här om dagen sökte jag upp Magnus Uggla i Spotify. I princip alla hans plattor fanns med. Skapade en playlist med det mest och bästa av honom. Idag finns endast 26 spår med Uggla i Spotfy, och bara albumet Pärlor för svin från 2007 ligger med. De gamla albumen som fanns tidigare i veckan är försvunna. Varför?!

Jag trodde Spotify la till musik, inte tog bort…

Uppdatering: Det är visst inte bara jag som drabbats…

Och så här svarar Spotify själva i support-forumet:

Why are songs disappearing in Spotify?

We have recently moved to a public beta this means that we are now updating our music catalog with more music from the record companies. However, this also means in the short term you may experience some inconsistencies as we prune the catalogue, make improvements, replacements and continuously add songs in order to create the widest and deepest music catalogue.

We are sorry for any frustration this causes but please bear with us since we are now adding around 10 000 songs per day so we hope that you will be able to find all your favorites and some new ones again soon.

Andra bloggar om: ,

Låtar man trodde man glömt….

November 1989Spotify hjälper en att komma ihåg låtar och album man trodde man glömt. Det underbara instrumentala albumet November 1989 av Benny Andersson, till exempel.

Det sägs att Spotify importerar 10 000 låtar per dygn och att 95% av all utgiven musik skall finnas i Spotify inom några månader. Trevligt.

Helt plötsligt har man blivit ännu mer beroende av att ens uppkoppling fungerar som den ska.

(Länken till albumet fungerar endast om du har ett aktivt Spotify-konto)

Uppdatering: Oj, upptäckte just att detta blev inlägg nummer 500 i den här bloggen. Coolt.

Andra bloggar om: ,

Spotify – en revolution i min dator

Spotify

Aldrig trodde jag att ett program skulle kunna få mig så såld så fort. Spotify är helt enkelt otroligt, underbart, fantastiskt och aldeles aldeles härligt. Med ett par knapptryck får jag fram all min favort-musik. Högerklickar och albumen är sparade i min spellista. En sekund senare spelas dem. Allt streamas i realtid. För 99 kronor i månaden har man tillgång till tusen och åter tusen låtar från världens alla hörn, allt bara ett musklick bort. Suveränt!

Problemet är väl bara att min iPod inte har 3g-uppkoppling så jag kan streama Spotify on the go, annars går det aldeles utmärkt att streama över mobilt bredband. Man kan också byta spellistor med sina vänner och tipsa om musik.

Jag har redan hittat igen flera album jag trodde att jag glömt och aldrig skulle få höra igen. Riktigt najs!

(För de som tycker 99 spänn i månaden är hutlöst för att komma åt en fruktansvärd massa musik så lanseras tjänsten inom kort i en gratis, reklamfinansierad version.)

Uppdatering: Upptäckte just att Spotify fungerar ihop med MSN, dvs att ”Lyssnar-på-funktionen” i Windows Live Messenger hålls uppdaterad.

Andra bloggar om: , ,