Nu får det vara nog, Spotify

Dia Psalma - Gryningstid, ett av de försvunna albumen i Spotify
Dia Psalma - Gryningstid, ett av de försvunna albumen i Spotify

Jag har enda sedan jag började använda musiktjänsten Spotify varit fruktansvärt förtjust i den. Den har varit en källa till många timmars musiklyssning. Jag har tillhört de betalande medlemmarna, men NU får det sanneligen vara slut på det. För någon vecka sedan annonserade man visa sin blogg att man skulle göra förändringar i musikkatalogen, detta till följd bland annat av GRM, Geographical Rights Management, vilket skulle göra att vissa album inte blev tillgängliga i alla länder. Fine, jag tycker det är vansinnigt, men kan förstå det. Själv lyssnar jag övervägande på svensk musik och tyänkte att det ju inte borde göra så stor skillnad. Men det gjorde det. De senaste veckorna har nämligen tiotusentals låtar svensk musik försvunnit ur Spotify. Johan Johansson, Sanna Carlstedt, Magnus Uggla, Dia Psalma, Köttgrottorna, Coca Carolia, Skumdum, De Lyckliga Kompisarna och Strebers, för att bara nämna några. Ännu har inte större artister som Lars Winnerbäck, Lustans Lakejer och Gyllene Tider försvunnit, men det är väl bara en tidsfråga, för övrigt har även Hanson försvunnit ur musikkatalogen. Spotify meddelar i sin blogg att man har försökt byta ut alla låtar i spellistorna med låtar från andra album som man har rättighet att spela.

Spotify har slagit sig för bröstet och skrutit om alla bolag man har avtal med avseende musik i Spotify och det är många som gått på detta. Spotify har på kort tid blivit den mest hypade musiktjänsten någonsin och det med rätta. För det har varit en helt otrolig tjänst som förmodligen hade kunnat vara en dödsstöt för den illegala nerladdningen – varför ladda ner musik olagligt när man har tillgång till att lyssna på all världens musik via vilken som helst uppkopplade enhet. 95% av all musik utgiven på skiva skulle finnas i Spotify i februari har man tidigare skrutit om. Av det blev intet.

Man skyller musikbortfallet på skivindustrin och det kan mycket väl vara så, men i så fall är skivbolagen dummare än vad man skulle kunna tro. Här finns en chans att faktiskt tjäna schyssta pengar på att man får sina artister spelade – och på downloads eftersom det finns en funktion i Spotify för att länkas vidare till downloadförsäljning. Dock är det väl så att om man hittar såna hrä bra lösningar tycker bolagen ändå att de tjänar för dåligt med pengar. IFPI har ju skrikit sig hesa för IPRED-lagen och det är klart, de tänker sig tjäna miljonbelopp på nerladdande tonåringar. Det är ju en affärsidé i sig själv som kanske är mer lönsam än laglig musik via Spotify.

Om det beror på giriga skivbolag som inte förstår sitt eget bästa eller om det är Spotify som fört sina användare bakom ljuset och inte haft så många avtal som man låtit påskina får väl vara osagt. Men så länge mina favorit-playlists gapar tomma kommer jag inte betala för Spotify Premium.

Andra bloggar om: , , , , ,