Shure MV88 – proffsmick till din iPhone

Shure MV88 monterad på min jobbtelefon, en iPhone SE
Shure MV88 monterad på min jobbtelefon, en iPhone SE och med Shures companion-app startad.

Ibland tycker jag att det är opraktiskt att bära med sig en stor bandare när jag är ute på jobb och ibland önskar man att få bättre ljud när man spelar in video med sin telefon. 

Jag har därför ett tag letat efter en bra mikrofon som ansluts med lightning-kontakt till iPhone. Zoom, mitt favoritmärke när det gäller bandare, har gjort en variant men den hade inte fått jättebra recensioner så jag valde bort dem. Valet föll i stället på Shure MOTIV MV88 som är nästan dubbelt så dyr, med ett listpris på 1699 kronor i Sverige. 

Det som är fördelen med MV88 är att den har en app där man gör alla inställningar för mikrofonen, ställer in hur bred stereobilden ska vara, gain, kompressor etc. Detta sparas sedan till mikrofonen och du kan använda valfri app som spelar in ljud när du använder micken. Den fungerar såväl med Hindenburg som jag använder för ljudinspelning och redigering och med Apples egen videoapp. 

Mikrofonen går att vrida så man kan ha den riktad rakt uppåt eller vinklad rakt framåt (eller bakåt om man vänder på mikrofonen). Det gör att man kan hålla telefonen upp och ner när man gör intervjuer, alla inspelningsappar jag kollat på är anpassade för att fungera med telefonen upp och ner, eller med mikrofonen riktad mot baksidan så att säga, när man spelar in video. 

Jag hade riktig tur när det gäller köpet eftersom 4Sound råkade ha ett demoexemplar av mikrofonen till salu vilket gjorde att jag fick den för nästan halva priset. 

Hittills har jag bara hunnit använda den för att banda två intervjuer, men jag är redan väldigt förtjust i den och den kommer nog ersätta min Zoom H6 i många situationer där inte en så avancerad bandare är nödvändigt. Jag har egentligen bara en sak att klaga på och det är att själva mikrofonen borde ha en 3,5mm utgång för monitorljud. Använder jag den på min iPhone SE är det inget problem, men på iPhone 7 Plus blir det lite svårare eftersom den som bekant saknar hörlursutgång. 

Den här micken har ju en fördel för personer med synnedsättning eftersom den går att använda ihop med appar tillgängliga för VoiceOver. 

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela i Sociala medier