En känning kan komma plötsligt

dextrosolInnan jag i januari 2008 diagnostiserades som diabetiker hade jag nog inte fullt ut förstått hur oberäknelig den här sjukdomen egentligen är. På bara några minuter kan blodsockervärdet sjunka under vad som är bra och man behöver snabbt göra något åt det. Jag har insett att även om man försöker sköta sin diabetes efter bästa förmåga kan en insulinkänning komma snabbare än man anat. Det jag däremot fortfarande inte kan förstå är de som ignorerar det man känner och inte gör något åt det. Jag har aldrig tappat kontrollen när jag haft lågt blodsocker, men jag har varit med när det hänt andra och det är förvånande. Jag hoppas innerligt att det aldrig ska drabba mig.

Jag har en period haft ganska instabila och höga värden på mitt blodsocker. Jag har dessutom gradis men rätt fort fått öka mina insulindoser.

När jag senast träffade min diabetessyrra på Södersjukhuset föreslog hon att jag skulle prova att sänka doserna. Jag gjorde det i samband med att jag också ändrade tidpunkt för när i måltiden jag tar mitt Metformin. Förändringen lät inte vänta på sig. Som genom ett trollslag blev blodsockervärdena både jämnare och lågre. Lägre insulindoser gav alltså lägre blodsocker, en ekvation som kändes ganska udda, men jag har ju börjat vänja mig vid att mycket med den här sjukdomen är bakfram och udda.

Som resultat av de nya lägre värdena har jag också haft lättare till känningar. Bara den senaste veckan har jag haft ett par stycken, oftast till följd av att det varit svårt att trimma in rätt insulinvärden. Det är också så oberäkneligt. Vissa maträtter kan ge ett högt värde ena gången och ett lågt en annan. Jag blev tillexempel riktigt förvånad över det höga värde jag fick av min korvstroganoff häromdagen.

I samband med flytten försvann mitt Dextrosol någonstans och naturligtvis fick jag så lågt blodsocker just den kvällen när jag inte hade något hemma. När jag var frisk kunde jag aldrig tro att Dextrosol skulle bli en så viktig sak att ha hemma. Numera finns alltid minst ett oöppnat paket hemma.

I kväll hände det igen, korv med mos till middag och ett blodsocker på runt 3 för en stund sedan. Sådär bra. En kvällsmacka sätter värdet i trim igen och jag kommer sova gott.

Det är jobbigt att alltid behöva tänka på vad man gör och äter och hur det kan påverka hur man mår. Jag är ändå glad att jag blivit diabetiker idag och inte för 30 år sedan. Idag finns effektiva behandlingar och det går att leva ett ganska normalt liv. Man kan äta i princip allt. Ändå väljer jag bort många saker som många ser som självklara; godis, fikabröd, vin, chips och så vidare. Jag brukar säga att man får prioritera vad man ska synda med och i så fall är det mer värt för mig med en eller ett par öl i bland än chips till filmen.

Andra bloggar om: , , , ,

Dela i Sociala medier

    2 Replies to “En känning kan komma plötsligt”

    1. INTRESSANT INLÄGG! Försöker du undvika kolhydrater eller nån annan särskild mat eller äter du allt?

      Ha det fint

      • Jag försöker äta allt. Jag har provat att undvika kolhydrater, men jag tyckte inte det fungerade bra.