Skepp ohoj!

Några av mina seglarkompisar ombord på en Monark 44.
Några av mina seglarkompisar ombord på en Monark 44.

I helgen har jag för första gången varit ute och seglat. I våras råkade jag hamna i styrelsen i föreningen SMS, Sällskapet Seglare Med Synnedsättning. Det kändes lite ironiskt eftersom jag i princip inte varit ombord på någon segelbåt, i alla fall inte i modern tid. Däremot har jag tillbringat mycket tid på sjön och i båt, men då har de mest handlat om styrpulpetbåtar, daycruisers och mindre motorbåtar.

Föreningen är rätt ny och i helgen så genomfördes den första längre aktiviteten, en prova-på-helg med segling på Almåsa utanför Stockholm. Vi var ett tiotal personer med synnedsättning och fyra instruktörer som provade på seglarlivet. Till vårt förfogande hade vi fyra Monark 44-båtar. Väldigt stabila segelekor i plast.

Den första morgonen gick vi igenom de mest grundläggande seglartermerna innan vi gav oss ut på den första turen. Jag fick först sköta focken under den första delen av seglingen. Jag provade också att sitta vid rodret men eftersom vi var så många i båten hade jag svår tatt se något och då kändes det inte så värt för min del. Det var svårt att förstå vad som hände i de olika situationerna när jag inte såg ordentligt, men det var ändå roligt att prova.

Under eftermiddagens längre tur så tjänstgjorde jag mest som kuttersmycke vilket inte var så tokigt det heller. Det var riktigt skönt att halvligga i fören i solen.

Under söndagen så bytte jag plats med en annan seglare efter någon timme och åkte lite med motorbåten i stället, det var också lite roligt och jag kan nog konstatera att segling kan vara kul i sig, men att åka med motor är nog ändå det jag föredrar.

Och visst blir jag lite sugen på egen båt. Flexibiliteten mot en husvagn är ju större men det är å andra sidan en del saker som är krångligare också så jag vet inte…

Jag kommer nog dock hänga med på fler aktiviteter med SMS. Det är kul att lära sig mer om segling och en helg är alldeles för kort tid för att till fullo förstå allt.

För övrigt så lyckades jag så klart bränna mig rejält i solen, den tar ju som bekant extra bra på sjön…

Andra bloggar om: , , ,

Dela i Sociala medier